De Olle Kerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kerk van Hoogkerk)
De Olle Kerk
De westgevel van de kerk in 2013
Plaats Hoogkerk (Groningen)
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 30′ OL
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1962-1967
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  18750
Detailkaart
De Olle Kerk (Groningen)
De Olle Kerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Olle Kerk (oude kerk) is een kerkgebouw uit de dertiende eeuw aan het Hoendiep (210) en de Kerkstraat in Hoogkerk in de provincie Groningen. Oorspronkelijk had de kerk een toren, maar deze is in 1514 verloren gegaan in de strijd tussen de stad Groningen en Saksen.

Kerkgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De middeleeuwse kerk was gewijd aan Maria en Sint-Ulrich. De wijding aan Ulrich wordt afgeleid van de vernoeming van een luidklok uit 1451.

De kerk is in de jaren zestig van de twintigste eeuw ingrijpend gerestaureerd onder leiding van de architect P.L. de Vrieze (1917-1987), waarbij het gebouw aan de westzijde werd uitgebreid en van een nieuwe gevel voorzien. Ook werd daarbij de dakruiter hersteld.

Sinds 2014 valt De Olle Kerk (tot dan toe een hervormde kerk) samen met het gebouw Elim (tot dan toe gereformeerd) onder de Protestantse Gemeente te Hoogkerk.

Orgels[bewerken | brontekst bewerken]

Hoogkerk heeft verschillende kerkorgels gehad, waaraan veelal geen lang leven beschoren was. Oorspronkelijk stond er een huisorgel. In 1851 werd een orgel van Geert Pieters Dik geplaatst, dat in 1872 vervangen werd door een orgel van Roelf Meijer uit een kerk in Veendam (het oude orgel is vermoedelijk gesloopt). Dat orgel werd in 1923 verkocht aan de gereformeerde kerk in Zoeterwoude (daar met de kerk gesloopt in 1956) om plaats te maken voor een orgel van Wilhelm F. Stegerhoff uit Paderborn via orgelbouwer Jan Tromp uit Winsum. Dit orgel werd bij de aanvang van de restauratie in 1963 gesloopt. In 1967 werd in plaats hiervan een nieuw elektronisch orgel van de firma Heyligers geplaatst nadat een demoversie van dit orgel in de Refajahkerk goed bevallen was. Dit bleek echter geen gelukkige keuze: het orgel was al in 1980 aan vervanging toe. In 1985 werd daarom een nieuw orgel aangekocht van de Kerk van Pietersbierum. Dit pijporgel was in 1848 vervaardigd door de orgelbouwers Van Dam en werd in 1867 door deze firma uitgebreid. Het werd in 1988 geplaatst in de kerk van Hoogkerk.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Olle Kerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.