Kerk van Meeden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerk van Meeden
Kerk van Meeden
Plaats Meeden
Coördinaten 53° 8′ NB, 6° 56′ OL
Gebouwd in 15e eeuw
Monumentnummer  28421
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren circa 1500
Afbeeldingen
Toren
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Meeden is een bakstenen zaalkerk uit de vijftiende eeuw in het dorp Meeden in de gemeente Midden-Groningen in de Nederlandse provincie Groningen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Hinszorgel uit 1751
Preekstoel uit 1801

Meeden ontstond in de elfde eeuw als dochter van Eexta. In de loop van de vijftiende eeuw moest het dorp verplaatst worden vanwege de opdringende Dollart. Het dorp, inclusief de kerk, werd herbouwd op de huidige locatie.

De kerk is verdeeld in vijf traveeën, die gescheiden worden door steunberen. In de traveeën zijn forse spitsboogvensters aangebracht. De kerk heeft een rechtgesloten koor. Inwendig heeft de kerk een houten vloer en een houten tongewelf. In de kerk staat een orgel dat in 1751 gebouwd is door Albertus Antoni Hinsz. Hij gebruikte daarbij ouder pijpwerk van Jodocus Sieborch uit 1643. In 1788 hebben zijn stiefzoon Frans Casper Snitger en diens compagnon Heinrich Hermann Freytag herstelwerk aan het orgel uitgevoerd. De preekstoel uit 1801 is gebouwd door B. Bekenkamp.

Bij de kerk staat een losstaande klokkentoren uit het begin van de zestiende eeuw. Bijzonder is dat de toren een dakruiter heeft. In de toren hangt een grote luidklok uit 1948.

Zie de categorie Kerk van Meeden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.