Kioea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kioea
Status: Uitgestorven (ca. 1859)[1] (2012)
Chaetoptila angustipluma
Chaetoptila angustipluma
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Onderorde:Oscines (clade Passerida)
Familie:Mohoidae
Geslacht:Chaetoptila
Soort
Chaetoptila angustipluma
Peale, 1848
Afbeeldingen Kioea op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kioea op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kioea (Chaetoptila angustipluma), is een uitgestorven zangvogel die endemisch was op het eiland Hawaï. De vogel behoort tot de familie Mohoidae waarvan alle soorten zijn uitgestorven.

Kenmerken[bewerken]

De kioea was een grote vogel, ongeveer 33 cm lang, met een lange, licht gebogen snavel. De vogel leek op de soorten uit het geslacht Moho, maar onderscheidde zich daarvan door de brede zwarte streep op de kop en de bijzondere veren op de kop en de borst die eerder op haren leken. Het Hawaïaanse woord "kioea" betekent letterlijk "hoog staand".

Moho apicalis en de kioea (Chaetoptila angustipluma)

Er zijn vier exemplaren bewaard gebleven die afkomstig zijn van het eiland Hawaï. Uit fossiele gegevens blijkt dat er verwante soorten bestonden op andere Hawaïaanse eilanden.

Het uitsterven[bewerken]

Het proces van uitsterven van de kioea was al begonnen toen kolonisten uit Europa daar arriveerden. De oorspronkelijke bevolking was nauwelijks vertrouwd met deze vogelsoort. De veren van de vogels ontbraken in de versieringen van de kleding en ook in liederen en verhalen ontbrak de kioea.

Sinds 1994 staat de vogel als uitgestorven op de internationale rode lijst.[1]

Taxonomie[bewerken]

Lang werd gedacht dat de kioea en de soorten uit het geslacht Moho tot de honingeters (Meliphagidae) behoorden. Moleculair genetisch onderzoek toonde aan dat deze vogels behoren tot de echte zangvogels (Oscines).[2]