Autistische stoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Klassiek autisme)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Autistische stoornis
Coderingen
ICD-10 F84.0
ICD-9 299.0
DSM-IV 299.00
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Autistische stoornis, klassiek autisme, vroegkinderlijk autisme of syndroom van Kanner is een aandoening behorend tot de pervasieve ontwikkelingsstoornissen. Vaak wordt de aandoening simpelweg aangeduid met autisme, een term die ook wel gebruikt wordt voor verwante stoornissen. Kinderpsychiater Leo Kanner onderzocht als eerste het voorkomen ervan bij kinderen.

De symptomen van de aandoening zijn duidelijk herkenbaar rond de leeftijd van 18 maanden en kenmerken zich door een achterblijvende ontwikkeling op drie terreinen: sociale en empathische contacten, ontwikkeling van communicatie en taal, en gedragsontwikkeling. Deze drie samen wordt wel de (autistische) triade genoemd.

Als een kind niet aan de gestelde criteria voldoet, maar toch veel overeenkomstige symptomen vertoont, is er sprake van atypisch autisme of een aan autisme verwante contactstoornis.

In mei 2013 is DSM-5, een nieuwe versie van het DSM-classificatiesysteem, uitgebracht. Op dat moment hield klassiek autisme als diagnose op te bestaan en werd samen met het syndroom van Asperger, PDD-NOS, atypisch autisme, MCDD, syndroom van Rett en desintegratiestoornis van de kinderleeftijd als een enkele categorie benoemd, autismespectrumstoornis. Door deze verandering in systematiek wordt volgens onderzoek autisme wat minder vaak gediagnosticeerd.[1]

Ondersteuning[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn diverse instanties waar mensen met een autismespectrumstoornis terechtkunnen voor begeleiding en/of lotgenotencontact. Naast officiële instanties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) zijn er verenigingen zoals Personen uit het Autisme Spectrum (PAS), voor een door mensen met een autismespectrumstoornis en een normale tot hoge intelligentie en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA), die zich vooral richt op ouders van kinderen met autisme. Jonge kinderen kunnen op indicatie terecht in een medisch kinderdagverblijf.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Autism van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.