Kleine geelkopgier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kleine geelkopgier
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2019)
Profiel van kleine geelkopgier in vlucht
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Accipitriformes
Familie:Cathartidae (Gieren van de Nieuwe Wereld)
Geslacht:Cathartes
Soort
Cathartes burrovianus
Cassin, 1845
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine geelkopgier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kleine geelkopgier (Cathartes burrovianus) is een vogel uit de familie van de gieren van de Nieuwe Wereld (Cathartidae). De soort is nauw verwant aan de roodkopgier.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De kleine geelkopgier is 58–66 cm lang en lijkt wat betreft uiterlijk en leefwijze sterk op zijn verwant. Het verenkleed is net als bij de roodkopgier zwart en alleen het hoofd-hals-gebied is afwijkend: de nek en de hals zijn oranje van kleur, de bovenkant van de kop is grijs en de rest van de kop is geel-oranje gekleurd. De snavel is lichtrood. De vleugelspanwijdte bedraagt ongeveer 160 cm.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het menu van de kleine geelkopgier bestaat vrijwel geheel uit aas, waaronder verkeersslachtoffers en aangespoelde vis. Insecten en andere ongewervelde diertjes worden ook gegeten en de kleine geelkopgier is dan ook regelmatig te vinden in onlangs geploegd terrein, waar de beestjes makkelijk te vinden zijn. In tegenstelling tot de meeste andere vogels heeft de kleine geelkopgier een goed ontwikkelde reukzin, die hij gebruikt bij het zoeken naar kadavers.[2]

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort komt voor van oostelijk Mexico tot noordelijk Argentinië. De kleine geelkopgier is een bewoner van savannes en ander open terrein in Latijns-Amerika, die zelden in groepen leeft.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de populatie is in 2019 geschat op 0,5-5 miljoen volwassen vogels. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort de status niet bedreigd.[1]

Kop van de kleine geelkopgier