Roodkopgier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roodkopgier
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Turkey vulture profile.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Cathartidae (Gieren van de Nieuwe Wereld)
Geslacht: Cathartes
Soort
Cathartes aura
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Vultur aura
Verspreidingsgebied, geel het zomergebied, groen het gehele jaar rond
Verspreidingsgebied, geel het zomergebied, groen het gehele jaar rond
Afbeeldingen Roodkopgier op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Roodkopgier op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De roodkopgier of kalkoengier (Cathartes aura) is een roofvogel van de familie gieren van de Nieuwe Wereld (Cathartidae) uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Vultur aura in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[2] Deze soort is nauw verwant aan de geelkopgier.

Afmetingen[bewerken]

Lengte: 64-81 cm.[3] Spanwijdte: 140-180 cm. Gewicht: 0.8-2 kg.

Uiterlijk[bewerken]

Het is een zwarte of grijsbruine vogel met een vuurrode kop en nek. Daarnaast zitten er aan de kop rode kwabben, net als bij een mannelijke kalkoen. De vleugels zijn breed en de staart is lang.

Levensduur[bewerken]

Roodkopgieren kunnen 12 tot 17 jaar oud worden.

Voedsel[bewerken]

Net als andere gieren is de roodkopgier een afvalopruimer en eet hij aangespoelde vis, dode en rottende dieren en fruit. Hij heeft een voorkeur voor kleine karkassen, maar ook op grotere dode dieren zal de roodkopgier afkomen. Roodkopgieren gaan regelmatig langs snelwegen op zoek naar dieren die slachtoffer geworden zijn van het verkeer. Daarnaast staan ook eieren van andere vogels en kleine diertjes zoals hagedissen en insecten op het menu.

Leefwijze[bewerken]

Vliegbeeld

De roodkopgier leeft in grote groepen van ongeveer dertig exemplaren, waaronder mannetjes, vrouwtjes en jonge vogels. In gebieden met veel prooi en veel broedplaatsen nestelen, slapen en jagen roodkopgieren vaak samen met zwarte gieren. Vaak zit de roodkopgier in een boom of zweeft hij boven de omgeving op zoek naar voedsel. Dankzij het grote vleugeloppervlak in combinatie met zijn lage gewicht en zijn gevingerde vleugelpunten is de roodkopgier een goede zwever. Tijdens het zweven worden de vleugels in een ondiepe V-vorm gehouden. De roodkopgier kan zijn voedsel, behalve met zijn scherpe ogen, ook vinden door het op een grote afstand te ruiken. Er zijn maar weinig vogels waarvan bekend is dat ze goed kunnen ruiken.

Voortplanting[bewerken]

Het nest van de roodkopgier bestaat meestal uit een holte in een rots of boom. Soms nestelt deze roofvogel ook op gebouwen. Het nest wordt bekleed met takjes, veren en stukjes huid, die de gier van dode dieren aftrekt. Met behulp van gedroogde uitwerpselen wordt het nest verstevigd. Het vrouwtje legt één tot drie eieren, waarop beide geslachten om de beurt broeden. Na circa 42 dagen komen de eieren uit en de jongen worden gevoed met opgebraakt voedsel uit de krop. Na drie maanden kunnen de jonge roodkopgieren vliegen.

Leefomgeving[bewerken]

Roodkopgieren kunnen zich goed aanpassen en leven dan ook in uiteenlopende gebieden zoals graslanden, bossen en stedelijke gebieden. Droge bossen, akkerland en savannes zijn echter favoriet. Dit dier is samen met de zwarte gier één van de meest algemene Amerikaanse roofvogelsoorten.

Er worden 4 ondersoorten onderscheiden: