Urinezuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Urinezuur
Structuurformule en molecuulmodel
Ketovorm (2,6,8-trioxypurine)
Ketovorm (2,6,8-trioxypurine)
Enolvorm (purine-2,6,8-triol)
Enolvorm (purine-2,6,8-triol)
3D-model
3D-model
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C5H4N4O3
IUPAC-naam 7,9-dihydro-1H-purine- 2,6,8(3H)-trione
Andere namen 2,6,8-trioxypurine, purine-2,6,8-triol
Molmassa 168,11 g/mol
SMILES
C12NC(=O)NC(=O)C=2NC(=O)N1
CAS-nummer 69-93-2
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
EG-Index-nummer 200-720-7
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Dichtheid 1,89 g/cm³
Smeltpunt 300 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Urinezuur wordt bij dieren gevormd bij de afbraak van purines, stoffen afkomstig van nucleïnezuren (DNA). Purines komen in de bloedsomloop door de spijsvertering en door de afbraak van cellen in het lichaam. Urinezuur is slecht oplosbaar in water, waardoor de uitscheiding via de urine moeizaam verloopt. Vrijwel alle zoogdieren kunnen urinezuur afbreken tot allantoïne en koolstofdioxide met behulp van het enzym uricase. Bij mensapen en de mens is dat vermogen door een genmutatie echter verloren gegaan, waardoor zij gevoelig zijn geworden voor jicht.

Het witte gedeelte van de ontlasting van vogels en reptielen bestaat uit vrijwel zuiver urinezuur. Zij kunnen namelijk hun andere stikstofafvalproducten actief in urinezuur omzetten en dit lozen, vrijwel zonder waterverlies. Bij zoogdieren vervult ureum deze functie, maar daarbij wordt veel meer water geloosd.

Bij de mens[bewerken]

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Urinezuur heeft vermoedelijk een gunstige invloed op het immuunsysteem en fungeert tevens als antioxidant in bloedplasma. Urinezuur vangt vrije radicalen weg en remt oxidatieve beschadiging van LDL-cholesterol. Een te hoge serumurinezuurspiegel (hyperurikemie) is echter niet wenselijk, omdat de oplosbaarheid van urinezuur in het geding komt en natriumuraatkristallen kunnen ontstaan.

Als er te veel urinezuur wordt geproduceerd, of als het urinezuur onvoldoende wordt uitgescheiden, kan het zich ophopen in het lichaam. Dat kan leiden tot vorming van kristallen in de gewrichten. Hierdoor kunnen gewrichten ontsteken; er is dan sprake van jicht. Patiënten met deze aandoening hebben last van pijnlijke gewrichten, meestal in de grote teen. Urinezuur kan ook aanleiding geven tot de vorming van nierstenen. Overproductie van urinezuur komt voor bij bepaalde ziekten, waarbij sterke weefselafbraak optreedt, zoals bloedkanker en ernstige bloedarmoede en ook na snelle weefselafbraak, bijvoorbeeld bij bestraling van kwaadaardige aandoeningen. De hoeveelheid uitgescheiden urinezuur kan dienen als maat voor de afbraak. Een verhoogde concentratie urinezuur wordt ook gevonden bij patiënten met slecht werkende nieren en mensen met bepaalde erfelijke stofwisselingsaandoeningen (Lesch-Nyhansyndroom).

Lage concentraties urinezuur worden veel minder vaak gezien en geven zelden aanleiding tot zorg. Het kan samenhangen met bepaalde lever- of nierziekten, blootstelling aan toxische stoffen en, zeer zelden, met een erfelijke stofwisselingsziekte. Lage waarden van urinezuur in het bloed worden ook geassocieerd met multiple sclerose.

Volwassen mannen hebben een iets hoger urinezuurgehalte in het bloed dan volwassen vrouwen.

Ontlasting van een meeuw. Het witte gedeelte bestaat uit urinezuur