Kleine kaardenbol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwernerbot (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2020 om 20:46. (Botverzoek: weghalen dode links naar http://dzn.eldoc.ub.rug.nl met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kleine kaardenbol
Kleine kaardenbol
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Dipsacales
Familie:Caprifoliaceae (Kamperfoeliefamilie)
Geslacht:Dipsacus (Kaardenbol)
Soort
Dipsacus pilosus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine kaardenbol op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kleine kaardebol (Dipsacus pilosus) is een tweejarige plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae ). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en stabiel of toegenomen. De plant komt van nature voor in Zuid- en Midden-Europa en in Zuidwest-Azië. Het aantal chromosomen is 2n = 18.

De plant wordt 60 - 120 cm hoog. De rechtopstaande, vaak bossig vertakte stengels hebben stugge, stekende borstelharen. De eironde rozetbladeren hebben een lange bladsteel en staan schuin omhoog. De gesteelde, onderste stengelbladeren zijn aan de voet niet vergroeid. De bovenste stengelbladeren zijn driedelig met een grote topslip en kleine zijslippen.

De kleine kaardebol bloeit in juli en augustus met geelwitte of roomwitte 2 - 2,5 cm lange, enigszins bolvormige hoofdjes. De afstaande of teruggebogen omwindselbladeren zijn veel korter dan het hoofdje, niet stekend en ongeveer even lang als de gewimperde stroschubben. De meeldraden hebben violette helmknoppen.

De vrucht is een 5 mm lang, bruin nootje.

De kleine kaardebol komt voor op open plekken in loofbossen, bosranden, struwelen, langs beken en spoorwegen en op steile hellingen.

Externe links

Zie de categorie Dipsacus pilosus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Dipsacus pilosus.