Klunen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Klunen is een Fries leenwoord dat lopen op schaatsen betekent.

Bij schaatstochten is het niet altijd mogelijk de gehele tocht op de schaats af te leggen. Zo is het ijs onder bruggen vaak te dun (of zelfs afwezig) of heeft de scheepvaart wateren open gehouden.

Dit betekent dat de schaatser, als hij verder wil, op zulke stukken zijn schaatsen af zal moeten doen en over de wal om de hindernis heen zal moeten lopen. Om bij schaatsevenementen op natuurijs (zoals de Friese Elfstedentocht) de schaatsen te beschermen, worden er op dergelijke plaatsen planken en matten neergelegd, waarover de schaatser - met de schaatsen aan de voeten - kan lopen zonder dat de ijzers beschadigd raken. Dit lopen op schaatsen wordt in het Fries klune genoemd.

Kano[bewerken]

Kanovaarders hebben de term overgenomen. Bij het bevaren van beken zitten er vaak stuwen in de weg of verspert een omgevallen boom de doorgang. De kano wordt dan overgedragen. In plaats van "overdragen" spreekt men ook vaak van "klunen".

Fietsen[bewerken]

Bij de jaarlijkse Fietselfstedentocht moet soms lang gewacht worden bij een brug of stempelpost. Het is slecht voor de plaatjes onder de schoenen van racefietsers. Ook dit wordt wel "klunen" genoemd.

Carnaval[bewerken]

In Breda is een jaarlijkse kluntocht. Hierbij worden diverse cafés in Breda omgedoopt tot steden uit de elfstedentocht. Deelnemers kunnen een stempelkaart kopen en de cafés langsgaan om zo een kruisje te verdienen. De opbrengst van de kluntocht gaat naar een goed doel.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek klunen op in het WikiWoordenboek.
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek