Knight Area

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knight Area
Knight Area
Knight Area
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2004-heden
Oorsprong Nederland
Genre(s) Symfonische rock
Bezetting
Huidige leden Jan Willem Ketelaers
Gerben Klazinga
Mark Bogert
Pieter van Hoorn
Peter Vink
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Knight Area is een Nederlandse symfonische-rockband. De band werd opgericht in 2004 door de broers Joop en Gerben Klazinga.

Biografie[bewerken]

Knight Area was aanvankelijk een soloproject van Gerben Klazinga. Na het verschijnen van debuutalbum The Sun Also Rises in 2004, besloot men een band te vormen. Muzikaal slaat de band een brug tussen retro-prog en neo-prog.

Na diverse optredens door Europa, en na onder andere een optreden op NEARfest[1] in Amerika, verscheen in 2007 het tweede album Under a new Sign. De oorspronkelijke zevenmansformatie werd in december 2007 teruggebracht tot een bezetting van vijf muzikanten. In deze samenstelling werd ook het derde album Realm of Shadows uitgebracht evenals het dubbele live album Rising Sings from the Shadows. Aan het vierde album Nine Paths welke op 8 oktober 2011 is verschenen, is medewerking verleend door Charlotte Wessels, de zangeres van de symfonische metalband Delain.

In april 2012 maakte de band bekend dat Mark Vermeule de band zou gaan verlaten. Na een korte VS-tour in mei kondigde de band aan dat Mark Bogert als nieuwe gitarist is aangetrokken. Op het iO Pages Festival 2012 ontving de band de iO Pages Award voor het album Nine Paths. Deze werd uitgereikt door Ryo Okumoto, de toetsenist van Spock's Beard.

In december 2012 werd bekendgemaakt dat bassist Gijs Koopman niet langer deel uitmaakte van de band. Hij werd vervangen door Peter Vink op de basgitaar. Vink maakte eerder deel uit van Finch en Q65. Van Hoorn en Vink speelden samen op het album One Eye On The Sunrise van Nine Stone Close.

Medio 2013 maakte de band bekend dat er voorafgaande aan de het vijfde studioalbum een ep zou worden uitgegeven. De ep kreeg de titel Between Two Steps en werd op 28 september uitgegeven, de dag dat de formatie optrad op het Progmotion Festival in Uden.

Op 14 oktober 2014 werd het vijfde studio-album "Hyperdrive" uitgebracht. Het album is gemixt door Joost van den Broek (After Forever, Ayreon, Star One). De gitaarsolo in het nummer Stepping Out is van Arjen Lucassen (Ayreon, Star One). "Hyperdrive" is het eerste officiële album in de nieuwe bezetting.

Op 9 en 10 april 2015 trad de band voor het eerst op in Polen als voorprogramma van Arena (UK). Het optreden op 9 april 2015 in Katowice wordt op 13 november 2015 door Metal Mind Productions (Polen) uitgebracht op dvd, inclusief cd van hetzelfde optreden. De dvd/cd heeft als titel "Hyperlive". De live-dvd kreeg in februari 2017 een vervolg met het zesde studio-album Heaven and beyond. Bij de titeltrack verscheen de eerste clip van de band.

In september 2018 kondigde Knight Area aan te werken aan conceptalbum over D-Day. Met de daarvoor opgezette crowdfundingsactie werd 28% [2] van het streefbedrag van € 10.000 gedoneerd. De voorbereiding van het album kreeg opnieuw een tegenslag door het vertrek van leadzanger Mark Smit in december 2018. In dezelfde maand werd een opvolger gevonden in Jan Willem Ketelaers, die onder meer bekend is door zijn werk met Ayreon en Robby Valentine.

Discografie[bewerken]

Album titel Jaar Label
The Sun Also Rises 2004 The Laser's Edge
Under a New Sign 2007 The Laser's Edge
Realm of Shadows 2009 The Laser's Edge
Rising Signs from the Shadows (live) 2010 Eigen beheer
Nine Paths 2011 The Laser's Edge
Between Two Steps (ep) 2013 Eigen beheer
Hyperdrive 2014 The Laser's Edge
Hyperlive 2015 Metal Mind Productions
Heaven and beyond 2017 Butler Records
D-Day 2019 Butler Records

Bezetting[bewerken]

Huidige bezetting[bewerken]
  • Jan Willem Ketelaers - zang
  • Gerben Klazinga - toetsinstrumenten, achtergrondzang
  • Mark Bogert - gitaar
  • Pieter van Hoorn - drums, achtergrondzang
  • Peter Vink - basgitaar
Ex-leden[bewerken]
  • Joop Klazinga - toetsinstrumenten, fluit
  • Rinie Huigen - gitaar, achtergrondzang
  • Mark Vermeule - gitaar, achtergrondzang
  • Gijs Koopman - basgitaar, Moog baspedalen
  • Mark Smit - zang, toetsinstrumenten

Externe links[bewerken]