Kochs pitta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kochs pitta
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Kochs pitta (Illustratie van Joseph Smit)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Pittidae (Pitta's)
Geslacht:Erythropitta
Soort
Erythropitta kochi
(Brüggemann, 1876)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kochs pitta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Kochs pitta (Erythropitta kochi; ook wel Pitta kochi ) is een vogelsoort uit de familie van pitta's (Pittidae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vogel is 21 cm lang en lijk top de roodbuikpitta, maar is 4 cm groter. De kruin is van voren bruin en naar de nek toe geleidelijk roestkleurig oranje. Rond het oog is de kop zwart, met daaronder een lichte baardstreep en daaronder weer donkerder. Verder is hij opvallend gekleurd met blauw en scharlakenrood op de borst en onderbuik. Verder een blauwe stuit en een blauwe vlek op de vleugel. Onvolwassen dieren zijn weinig opvallend bruin gespikkeld.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Net als de meeste pitta’s leeft de Kochs pitta in dichte bossen in tropische gebieden. Hoewel de dieren kunnen vliegen, geven ze er doorgaans de voorkeur aan om op de grond te blijven. Hun voedsel vinden ze op bosbodem en bestaat voornamelijk uit kleine ongewervelde dieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De Kochs pitta is endemisch op Luzon (Filipijnen). De pitta komt daar alleen voor in de berggebieden van de Cordillera Central en de Sierra Madre. Daar komt de vogel voor in bossen op steile hellingen tussen de 360 en 2200 m boven de zeespiegel. Plaatselijk is de vogel niet zeldzaam.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de jaren 1990 zijn er meer waarnemingen. Echter, de indruk bestaat dat dit eerder een effect is van verhoogde onderzoekinspanning en dat feitelijk de vogel achteruit gaat in aantal vooral door stroperij met wildstrikken. Daarom is de Kochs pitta een soort van de Rode Lijst van de IUCN, hij staat daar als gevoelige soort.[1]