Koloman van Hongarije

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koloman
1065-1116
Kálmán Thuróczy.jpg
Koning van Hongarije
Periode 1095-1116
Voorganger Ladislaus I
Opvolger Stefanus II
Vader Géza I van Hongarije
Moeder Sophia van Looz

Koloman (Könyves Kálmán, ca. 1070 - Székesfehérvár, 3 februari 1116) was koning van Hongarije van 1095 tot 1116 en behoorde tot het huis Árpád.

Hij was een zoon van Géza I van Hongarije en volgde zijn oom Ladislaus I van Hongarije op, alhoewel deze liever Kolomans broer, Álmos, op de troon had gezien. Mogelijk was Koloman een geestelijke met een lichamelijke afwijking. Hij gold in elk geval als intellectueel: zijn Hongaarse bijnaam betekent zoveel als "de belezene."

Hij huwde een eerste keer in 1097 met Felicia (Busila in het Hongaars), dochter van Rogier I van Sicilië. Zij hadden vier kinderen:

Koloman bracht een personele unie tussen Hongarije en Kroatië tot stand, nadat hij, op Dubrovnik na, de belangrijke Adriatische kuststeden had veroverd. In 1102 liet Koloman zich in Biograd kronen tot koning van Kroatië en Dalmatië. Koloman had te maken met hevige oppositie van de kant van zijn broer Álmos, die hij als vergelding omstreeks 1113 liet blind maken, samen met diens zoontje Béla.

Felicia stierf in 1102 en er werd in 1104 een tweede huwelijk geregeld met Euphemia van Kiev, dochter van prins Vladimir II van Kiev. Toen Euphemia enkele jaren later betrapt werd op overspel, scheidde hij onmiddellijk en stuurde haar terug naar haar vader. Euphemia gaf in Kiev het leven aan een zoon, Boris Conrad, in 1112.

Koloman werd opgevolgd door Stefan, de oudste zoon uit zijn eerste huwelijk, die op zijn beurt in 1131 zou worden opgevolgd door zijn neef Béla, de blinde zoon van Kolomans broer Álmos.