Kom in de Kas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kom in de Kas
Kom in de Kas in het Westland, 2009
Kom in de Kas in het Westland, 2009
Gehouden in Verschillende plaatsten in Vlag van Nederland Nederland
Organisator Kom in de Kas
Thema Tuinbouw
Eerste editie 1977
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Landbouw

Kom in de Kas is het jaarlijkse publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw. Nadat al eerder open dagen waren georganiseerd werd in 1977 voor het eerst de slogan Kom in de Kas gebruikt. Het was toen een regionale promotiedag in het Westland. Met een recordaantal van 228.000 bezoekers in het jubileumjaar 2002 stond Kom in de Kas op de achtste plaats van de ranglijst van landelijke evenementen.

Tijdens Kom in de Kas openen ruim 200 glastuinbouwondernemers (groenten-, bloemen- en plantentelers) een deel van hun bedrijf voor geïnteresseerde bezoekers. Jaarlijks in het eerste weekend van april laten zij zien hoe zij producereren. Tuinders geven uitleg over hun product en vaak kunnen er producten worden geproefd. Steeds vaker doen ook andere agrarische bedrijven mee. Ook sommige toeleveranciers houden open huis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Floriade in Rotterdam (1960) waren consumenten enthousiast over een presentatie van de groenteteelt. Daarna ontstond het idee om open dagen in bedrijven te organiseren. Halverwege de jaren 60 werden open dagen georganiseerd bij de opening van nieuwe glastuinbouwgebieden in het Westland. Het succes daarvan leidde in 1972 tot de eerste open dag in het tuinbouwgebied Sion (Rijswijk).

2006[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 waren er in totaal 217.000 bezoekers. Er waren deelnemers in 29 teeltgebieden en het thema was gerelateerd aan de invoering van technologische vernieuwingen, zoals: automatisering, robotisering, klimaat, belichting, milieu (bestrijdingsmiddelen, voedingsstoffen, energie), oogst-, sorteer- en verpakkingsystemen en schaalvergroting.

2007[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 31 maart en zondag 1 april werd de 30e editie van Kom in de Kas gehouden, waar ongeveer 210.000 bezoekers op af kwamen. In 28 regio's waren er bedrijven te bezoeken. Het thema van dat jaar was Ondernemend met water en energie.[1][2]

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Kom in de Kas 2008 werd officieel door minister Verburg van Landbouw geopend op donderdag 3 april bij de glastuinbouwlocaties Agriport A7 en Het Grootslag in Noord-Holland. Het evenement zelf werd gehouden op zaterdag 5 april en zondag 6 april in 24 regio's en het thema van dat jaar was arbeid en scholing.[3] Ongeveer 185.000 mensen kwamen op het evenement af, wat minder was dan in 2007. De lagere opkomst was, volgens de organisatie, te wijten aan de slechte weersomstandigheden op zaterdagochtend.[4]

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Verspreid over het land zijn er verschillende Kom-in-de-Kas-commissies bestaande uit vrijwilligers van voornamelijk tuinders. Zij organiseren de Kom in de Kas voor die regio en staan er vrij in dit evenement in die regio jaarlijks of om het jaar te houden. Boven deze commissies staat het landelijk bestuur. Deze bepaalt de datum, het thema en zorgen voor de landelijke sponsoring. Het bestuur wordt bijgestaan door een aantal adviseurs. De coördinatie ligt bij LTO Groeiservice, het grootste netwerk voor glastuinbouwondernemingen.[5]

2009[bewerken | brontekst bewerken]

De 32e editie van Kom in de Kas vond plaats op zaterdag 4 en zondag 5 april en het thema was: Arbeid en scholing met als slogan: Kom kijken hoe het werkt. Het aantal mensen wat de bedrijven bezochten was 165.000 wat minder was dan het voorgaande jaar. Dit had te maken met het weer wat minder was op zaterdag en de kleinere tuinbouwgebieden vergeleken met vorig jaar. Door extra activiteiten voor jongeren waren er meer jonge bezoekers. Ook waren maar vijf gebieden beide dagen open.[6] Bedrijven die deelnamen aan Kom in de Kas waren te vinden in 24 regio's in Nederland. Te weten:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Kom in de Kas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.