Koninkrijkszaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninkrijkszaal aan de Wittevrouwensingel te Utrecht
Interieur van een Koninkrijkszaal

Een koninkrijkszaal is een religieuze vergaderplaats voor Jehova's getuigen waar een of meerdere gemeenten vergaderen. De term werd voor het eerst gebruikt door Joseph Franklin Rutherford in 1935.[1] Jehova's getuigen spreken vanaf die tijd niet meer van "kerkgebouw" of "kerk" om hun plaats van bijeenkomst aan te duiden, maar van "koninkrijkszaal" of kortweg "zaal". Jehova's getuigen noemen hun kerkdiensten "vergaderingen".

Een koninkrijkszaal is in de regel een gebouw met een sobere inrichting. Jehova's getuigen gebruiken niet de gebruikelijke symbolen voor hun aanbidding, dus er worden geen beelden, kaarsen, kruisen of andere symbolen aangetroffen op of in koninkrijkszalen. Volgens de interne richtlijnen dient aan een muur, gewoonlijk achter het podium, waar de spreker staat, de jaartekst te worden bevestigd, een Bijbeltekst die wereldwijd als thema voor het hele jaar wordt gebruikt.[2]

De zaal heeft in de regel een grote en een kleine gehoorzaal. Sommige koninkrijkszalen hebben meerdere zalen zodat meerdere gemeenten tegelijk vergaderingen kunnen houden. Een zaal heeft meestal een bibliotheek van publicaties van het Wachttorengenootschap, een "bijdragenbus"[3] en een "lectuurbalie", waar publicaties worden uitgestald en kunnen worden afgehaald.[4] Zowel de gehoorzaal als het hele gebouw kan worden aangeduid als "een koninkrijkszaal".

Activiteiten in een koninkrijkszaal[bewerken]

Een gemeente van Jehova's getuigen organiseert wekelijks twee diensten, die zij vergaderingen noemen. Het bestuur van een gemeente, welke uit ouderlingen bestaat, bepaalt op welke dag en tijd de diensten plaatsvinden. Meerdere gemeenten kunnen gebruikmaken van hetzelfde gebouw. De weekenddienst wordt openbare vergadering genoemd, waarbij een lezing wordt gehouden gevolgd door een bespreking uit het tijdschrift De Wachttoren. Op een doordeweekse avond wordt een dienst gehouden die in het teken staat van het opleiden tot een "verkondiger". Bij iedere vergadering worden twee gebeden uitgesproken en drie liederen gezongen.

De vergaderingen worden in sommige gemeenten ook opgenomen of in livestream aangeboden.

Weekendbijeenkomst

In het weekend wordt een tweedelig programma georganiseerd:

  • Openbare lezing
  • Wachttorenstudie
Doordeweekse bijeenkomst

Op een doordeweekse avond wordt een driedelig programma georganiseerd:

  • Gemeentebijbelstudie[5]
  • Theocratische school
  • Dienstvergadering[6]

Met ingang van 4 januari 2016 krijgt het doordeweekse programma een andere invulling en gaat de leven-en-dienenvergadering heten. De interne circulaire Onze Koninkrijksdienst wordt vervangen door een maandelijks uitgegeven werkboek.

Andere activiteiten

De enige activiteiten die volgens de voorschriften van het Wachttorengenootschap mogen worden ontplooid in een koninkrijkszaal:

  • Velddienstbijeenkomst[7]
  • Gedachtenisviering[8]
  • Speciale lezing[9]
  • Huwelijkslezing[10]
  • Begrafenislezing

Externe links[bewerken]

Fotoserie[bewerken]