Koppenbergbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koppenbergbos
Beschermd natuurgebied
Koppenbergbos
Koppenbergbos
Situering
Land België
Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 35′ OL
Informatie
Oppervlakte 0,29 km²
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos

Het Koppenbergbos is een natuurreservaat in de Vlaamse Ardennen in Zuid-Oost-Vlaanderen (België).

Het natuurgebied is 29 ha groot en ligt op het grondgebied van de stad Oudenaarde (deelgemeente Melden) en de gemeente Maarkedal (deelgemeente Nukerke). Het bos ligt op de Koppenberg, een 78 meter hoge heuvel die oprijst uit de Scheldevlakte. Het reservaat wordt beheerd door de Vlaamse overheidsdienst Agentschap voor Natuur en Bos. Het reservaat is erkend als Europees Natura 2000-gebied en maakt deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk.

Landschap[bewerken]

Het bos ligt op de Koppenberg, een 78 meter hoge heuvel die oprijst uit de Scheldevlakte. Het ligt in een typisch Vlaamse Ardennen-landschap met glooiende heuvels, diep ingesneden beekdalen en beboste heuveltoppen. Het beukenbos omvat verschillende bronnen.

Fauna[bewerken]

Het natuurgebied biedt onderdak aan allerlei soorten zoogdieren, vogels en insecten.

Flora[bewerken]

Het Koppenbergbos is hoofdzakelijk een beukenbos, heraangeplant na WO I als antwoord op de kaalslag tijdens het oorlogsgeweld. Stille getuigen hiervan zijn de loopgraven en vele bomkraters in het noordoostelijk deel van het bos. Verder groeien er ook eik, es, boskers en haagbeuk. In het zuidelijke deel van het bos staan eeuwenoude zomereik en met majestueuze kruinen. Deze oude knarren hebben op borsthoogte een stamomtrek van om en bij de drie meter. Ze zijn in elk geval meer dan 150 jaar, misschien zelfs 200 jaar oud.

Natuurbeleving[bewerken]

Het Koppenbergbos is vrij toegankelijk op de wandelpaden.

Bronnen[bewerken]

Externe links[bewerken]