Korg MicroKORG

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korg MicroKORG
Synthesizer
De Micro Korg, inclusief vocoder-microfoon
Jaar 2002
Type display Alfanumeriek
Klavier 37 minitoetsen
Polyfonie 4
Type synthese "Analog Modeling Synthesis System"
Filters Multi Mode Filter (-24dB/oct LPF, -12dB/oct LPF/BPF/HPF)
Multitimbraal nee
Geheugen 128
Effecten modulatie: chorus/flanger, phaser, ensemble. Delay: stereo, cross, L/R. 2-band EQ.
Aansluitingen MIDI IN/OUT/THRU, stereo audiouitgang, hoofdtelefoon
Control modulatorwheel, pitchwheel, line/mic in (voor vocoder)
Extra's 8-kanaals vocoder, arpeggiator met 6 patterns: (UP, DOWN, ALT1/2, Random, Trigger)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg MicroKORG is een kleine synthesizer met ingebouwde vocoder, geproduceerd door Korg in 2002.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De MicroKorg heeft 128 geheugenplaatsen die in 8 (via een draaiknop te selecteren) categorieën staan: Trance, Techno/House, Electronica, DnB Breaks, HipHop/Vintage, Retro, SndFX/Hits, en natuurlijk Vocoder. De vocoder wordt aangestuurd via de meegeleverde microfoon waardoor klassieke vocoding mogelijk is, alsmede pure filtering van het (stem)geluid. De line-in zorgt er echter voor dat elke externe geluidsbron kan dienen als modulator.

De MicroKORG is slechts 4-stemmig polyfoon, en kan slechts twee timbres tegelijk hoorbaar maken. Hierdoor is de synthesizer meer geschikt als solo-instrument.

De MicroKorg heeft 2 oscillatoren met 71 golfvormen (7 simpele analoge basisgolfvormen plus de 64 DWGS golfvormen uit de DW-8000), een multi-mode resonant 12 of 24 dB/oct filter, een 8-band vocoder, twee ADSR envelope-generatoren, een arpeggiator met 6 voorkeuze-patronen (inclusief drumkits), oscillator sync, ringmodulatie, twee via MIDI te synchroniseren LFO's en instelbare multi-effecten.

Net zoals op de Korg Poly-800 is er veel geschreven informatie op het voorpaneel. Vijf parameters zijn direct te beïnvloeden via de grote toewijsbare draaiknoppen, hierdoor is het praktisch als live-instrument.

De praktijk[bewerken | brontekst bewerken]

De MicroKORG werd uitgebracht ten tijde van de "vintage-hype". Er was behoefte aan een kleine synth die tevens als vocoder dienst kon doen, aangezien vocoding weer "in" kwam. In 1978 had Korg al de succesvolle maar redelijk zeldzame "VC-10 Vocoder" uitgebracht en nu was er opnieuw de behoefte ontstaan aan een dergelijk apparaat, maar dan met de "vette" house- en techno-sounds van nu.

Het hart van de MicroKORG is hetzelfde als de Korg MS-2000, en de niet-vocoder-sounds klinken ook hetzelfde. De toetsen hebben een miniformaat.

De ingebouwde microfoon genereert bij liveoptredens te veel audiofeedback.