Korg MS-10

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Korg MS-10
Synthesizer
De Korg MS-10 monofone synthesizer
De Korg MS-10 monofone synthesizer
Jaar 1978
Type display geen
Klavier 32 toetsen
Polyfonie monofoon
Type synthese subtractief/modulair
Filters VCF, LPF
Multitimbraal nee
Geheugen geen
Effecten geen
Aansluitingen 1 mono uit, KBD CV uit
Control extern signaal invoer, CV/Gate
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Korg MS-10 is een monofone synthesizer en wordt beschouwd als het kleine broertje van de Korg MS-20. De MS-10 is de meest standaard uitvoering van de MS-reeks van Korg.

Historie[bewerken]

De MS-10 zag het daglicht in 1978 en was vrijwel direct populair vanwege zijn relatief lage prijs. De MS-10 werd halverwege de jaren 80 al gauw overschaduwd door de opkomst van digitale synthesizers. Roland met zijn technisch superieure Juno synthesizermodellen en later ook Yamaha (met de bekende DX7-serie) drukten de MS-10 uit de markt. Groot voordeel van deze nieuwere synthesizers was bovendien dat ze polyfoon waren. De MS-10 en MS-20 waren daarmee achterhaalde modellen geworden.

Vanaf de jaren 90 is het tij gekeerd en zijn synthesizers als de MS-10 opnieuw zeer populair (de vintage-hype) vanwege de karakteristieke analoge geluiden die men ermee kan voortbrengen. Men hoort deze geluiden tegenwoordig met name terug in muziekstijlen als techno, trance, acid en house.

Omdat de MS-10 uit productie is genomen, en de vraag is toegenomen, zijn prijzen van een origineel tweedehands model tegenwoordig sterk gestegen.

Specificaties[bewerken]

De MS-10 kent 1 VCO, 1 VCF en 1 VCA. Verder is er een ADSR envelope generator en een LFO met verschillende golfvormen. Deze modules kunnen via snoertjes met elkaar verbonden op het patchpaneel. Control-voltage vanuit externe bronnen alsmede audio kan worden gebruikt om de MS-10 aan te sturen, waarmee deze dan feitelijk als een filter fungeert.