Koudenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Koudenberg (of Coudenberg is een van de heuvels van Brussel. De helling loopt van de Grote Markt oostwaarts van de benedenstad naar de bovenstad. In het Frans gebruikt men de oude Nederlandse schrijfwijze Coudenberg. Op deze heuvel stond het Paleis op de Koudenberg, tot het in 1731 door een brand verwoest werd. Het hoogste punt van de helling van de Coudenberg wordt bereikt in Opper-Elsene rond de Kloosterstraat. Daar vind men in de Verlaatstraat eveneens een waterreservoir dat er reeds in de 19e gebouwd werd.

Spelling[bewerken]

In het vroege Middelnederlands werd dit geschreven als Coudenbergh. De spelling met koud is in het Middelnederlands niet terug te vinden. In de Moderne Tijd werd de Nederlandse spelling herzien en werd het Koudenberg. In het Frans bleef men spreken van Coudenberg. De naam Coudenberg (met c) leunt dus veel meer aan bij de geschiedenis van Brussel en van de Coudenbergwijk dan het gemoderniseerde Koudenberg. Ook de naam van het voormalige paleis wordt nog vaak met een "C" geschreven.

Geschiedenis[bewerken]

Het paleis werd gebouwd door de hertogen van Brabant en later uitgebreid door Filips de Goede en keizer Karel V, toen Brussel de hoofdstad werd van het Bourgondische deel van het Habsburgse Rijk. De ruïnes van het paleis verdwenen met de herinrichting van de wijk na 1775. Tegenwoordig ligt op deze plaats opnieuw de koninklijke wijk met het Koningsplein, de kerk van Sint-Jacob-op-Koudenberg, het standbeeld van Godfried van Bouillon en even verderop het Koninklijk Paleis.

Zie ook[bewerken]