Koudenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Koudenberg is een van de heuvels van Brussel. De helling loopt van de Grote Markt oostwaarts van de benedenstad naar de bovenstad. In het Frans gebruikt men de oude Nederlandse schrijfwijze Coudenberg. Op deze heuvel stond het Paleis op de Koudenberg, tot het in 1731 door een brand verwoest werd.

Spelling[bewerken]

In het vroege Middelnederlands werd dit geschreven als Coudenbergh. De spelling met koud is in het Middelnederlands niet terug te vinden. Als men zegt dat Coudenberg "op zijn Frans" geschreven is vergeet men blijkbaar gemakshalve dat de originele naam hoegenaamd niet Frans was, Brussel was toen nog een Nederlandstalige stad. De naam Coudenberg leunt dus veel meer aan bij de geschiedenis van Brussel en van de Coudenbergwijk dan het gemoderniseerde Koudenberg. Ook de naam van het voormalige paleis wordt nog vaak met een "C" geschreven.

Geschiedenis[bewerken]

Het paleis werd gebouwd door de hertogen van Brabant en later uitgebreid door Filips de Goede en keizer Karel V, toen Brussel de hoofdstad werd van het Bourgondische deel van het Habsburgse Rijk. De ruïnes van het paleis verdwenen met de herinrichting van de wijk na 1775. Tegenwoordig ligt op deze plaats opnieuw de koninklijke wijk met het Koningsplein, de kerk van Sint-Jacob-op-Koudenberg, het standbeeld van Godfried van Bouillon en even verderop het Koninklijk Paleis.

Zie ook[bewerken]