Kunsthalle Bielefeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kunsthalle Bielefeld met Le Penseur van Auguste Rodin en op de voorgrond Axis van Richard Serra

De Kunsthalle Bielefeld is zowel een museum met een eigen collectie als een kunsthalle met vier wisseltentoonstellingen per jaar. De kunsthal is gelegen aan de Artur-Ladebeck-Straße 5 in de stad Bielefeld in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Geschiedenis[bewerken]

De kunstinstelling is gesticht door de in Bielefeld geboren industrieel Rudolf-August Oetker (Dr. Oetker) en werd gebouwd naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Philip Johnson in de zogenaamde Internationale stijl. Het is het enige museumgebouw in Europa van Johnson. De gevel van het kubistische gebouw is bekleed met rood zandsteen.

Na een jarenlang slepend conflict rond de naamgeving, werd in 1998 definitief besloten de kunstinstelling Kunsthalle Bielefeld te noemen, zonder verwijzing naar de wegens zijn NS-verleden besmette stiefvader van Oetker, Richard Kaselowsky. Oetker besloot daarop zijn aandeel in de collectie (bruiklenen) terug te trekken.

Collectie[bewerken]

De vaste collectie van de kunsthal bestaat uit:

Binnencollectie[bewerken]

alsmede werken van onder anderen Pablo Picasso, Sonia Delaunay-Terk, Robert Delaunay, László Moholy-Nagy, Oskar Schlemmer en Hiroshi Sugimoto.

Buitencollectie[bewerken]

alsmede sculptures van onder anderen Sol LeWitt, Otto Freundlich, Ulrich Rückriem, David Rabinowitch en Giuseppe Spagnulo.

Externe link[bewerken]