Richard Serra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Serra
Spin Out, for Robert Smithson (1972/3), Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum
Persoonsgegevens
Geboren 2 november 1938
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Abstract, minimalistisch
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Richard Serra (San Francisco, 2 november 1938) is een Amerikaans beeldhouwer en videokunstenaar. Hij wordt gerekend tot de minimalisten (Minimal Art en Land Art). Zijn grootste bekendheid verwierf Serra met zijn monumentale sculpturen uit staal en vooral cortenstaal.

Leven en werk[bewerken]

Richard Serra werd geboren in San Francisco, studeerde aanvankelijk Engelse literatuur aan de Universiteit van Californië in Berkely en Santa Barbara (1957 - 1961). Als student werkte hij om in zijn levensonderhoud te voorzien in een lokale staalfabriek, waar hij zijn eerste ervaringen opdeed in de omgang met staal, hetgeen van beslissende betekenis is geweest voor zijn verdere ontwikkeling als metaalkunstenaar. Van 1961 tot 1964 studeerde Serra kunst aan de Yale Universiteit in New Haven. Hij werd assistent van Josef Albers. Aanvankelijk lag zijn belangstelling bij de schilderkunst, maar na een eenjarig verblijf, met een stipendium van Yale, in Parijs, waar hij bevriend raakte met Philip Glass wist hij dat zijn toekomst lag in de beeldhouwkunst. Serra ging in New York wonen, waar hij in de periode 1966 - 1967 een reeks werken creëert met niet-traditionele materialen als rubber en neonbuizen. Hij werkte in deze periode, om wat bij te verdienen, in een meubelfabriek als inpakker met vrienden als Robert Fiore, Steve Reich en Philip Glass. Zijn vriendenkring omvatte verder nog kunstenaars als Carl Andre, Walter De Maria, Eva Hesse, Sol LeWitt en Robert Smithson. De laatste had een beslissende invloed op zijn keuze voor "Environmental art" en "Land art". Serra werd de invloedrijkste hedendaagse Amerikaanse beeldhouwer en minimalist. Hij is in 1981 getrouwd met Clara Weyergraf en woont en werkt in New York en in Nova Scotia.

The Matter of Time[bewerken]

Het grootste kunstwerk in Cortenstaal uitgevoerd is Richard Serra's "The Matter of Time": een werk bestaande uit 8 sculpturen/installaties (totaal 50 onderdelen). De complexe sculptuur is in 2005 vervaardigd bij Pickhan Group in Siegen (Duitsland) uit staal van Dillinger Hütte AG uit Dillingen (Duitsland) en wordt gedurende 25 jaar tentoongesteld in een speciaal daarvoor vrijgemaakte expositieruimte van het Guggenheim Museum (Bilbao) in Spanje. De kosten van dit kunstwerk ( o.a. bestaande uit Ellipsen, Spiralen en Cirkels) bedroegen het recordbedrag van $ 20.000.000. De ontstaansgeschiedenis van "The Matter of Time" en de werkwijze van Serra zijn op een uitstekende manier vastgelegd in de documentaire film "Thinking on Your Feet" (Duitsland 2005/Maria Anna Tappeiner - 94 min.).

Werk in openbare collecties (selectie)[bewerken]

Enkele sculpturen/installaties[bewerken]

Serra's activiteiten beperken zich niet slechts tot de Verenigde Staten en Duitsland. In heel Noord-Amerika en Europa bevinden zich zijn werken. Enkele voorbeelden:

  • Sea Level (1989/1996) in Landschapspark De Wetering, Zeewolde: twee staande wanden, uitgevoerd in beton, van elk 200 meter lang. Hier afgebeeld de Westelijke zijde. Serra refereerde aan het feit dat Zeewolde op de bodem van de voormalige Zuiderzee is gebouwd.
  • Terminal (1977) oorspronkelijk het herkenningsteken voor de documenta 6 in 1977 in Kassel, daarna verkocht aan de Duitse stad Bochum voor DM 350.000 en na veel (politiek) geharrewar in 1979 geplaatst bij Hauptbahnhof Bochum.
  • Viewpoint (2006) een uit twee delen bestaande sculptuur, die werd geplaatst op een verkeersplein in Duitsland, dicht bij de plekken waar het staal wordt geproduceerd en tot sculpturen gevormd (zie: The Matter of Time), tussen Siegen, Dillingen en Saarlouis.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]