Robert Smithson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Robert Smithson
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren Passaic (New Jersey), 2 januari 1938
Overleden Amarillo (Texas), 20 juli 1973
Geboorteland Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Opleiding Art Students League of New York
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1959-1973
Stijl(en) Land art
Bekende werken Spiral Jetty, Broken Circle and Spiral Hill
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Robert Smithson (Passaic (New Jersey), 2 januari 1938Amarillo (Texas), 20 juli 1973) was een Amerikaanse land art-kunstenaar.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Broken Circle in Emmen

Smithson studeerde schilderkunst en tekenen aan de Art Students League of New York in New York. Hij werkte in de stijl van de abstract expressionisten. Aanvang zestiger jaren maakte hij kennis met leden van de minimalistische Primary Structures Movement, zoals Nancy Holt (met wie hij huwde), Robert Morris, Sol LeWitt, Carl Andre, Dan Graham, Donald Judd, Richard Long en Claes Oldenburg. Met enkelen maakte hij verkennende tochten op zoek naar geschikte locaties en terreinen voor de nog uit te voeren land art-projecten. Smithson overleed in Texas op een van die vluchten.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Robert Smithson, Spiral Jetty in 2004, Rozel Point, Great Salt Lake, Utah

Op 20 juli 1973 kwam Smithson tijdens een inspectie- en fotovlucht om het leven bij een vliegtuigongeluk in Amarillo in de staat Texas.

Tentoonstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Smithson maakte het werk Broken Circle and Spiral Hill in Nederland ter gelegenheid van Sonsbeek 1971. Hij werd eveneens uitgenodigd voor documenta 5 van 1972 in het Duitse Kassel.

Postume tentoonstellingen van het werk van Smithson vonden plaats in 1982 in het Amerikaanse paviljoen van de Biënnale van Venetië en met een retrospectieve in het Musée d'art moderne de la Ville de Paris in Parijs. Aansluitend vonden exposities plaats in musea en galerieën in onder andere Kopenhagen, New York, Washington, Luzern en Londen. Een tweede retrospectieve tentoonstelling was van 1992 tot 1994 onder andere te zien in Marseille, Brussel en Valencia.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Nancy Holt: The Writings of Robert Smithson. New York University Press (1979) ISBN 0-8147-3395-6
  • Eugenie Tsai: Robert Smithson Unearthed: Drawings, Collages, Writings. Columbia University Press 1991 ISBN 0-231-07258-9
  • Eva Schmidt und Kai Voeckler: Robert Smithson – Gesammelte Schriften. König, Keulen (2000), ISBN 3-88375-388-2
  • Ingrid Commandeur and Trudy van Riemsdijk-Zandee: Robert Smithson: Art in Continual Movement. Alauda Publications, Amsterdam (2012), ISBN 978-90-815314-8-1

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse noise gitarist Lee Ranaldo gaf, uit eerbetoon naar het laatste, onvoltooide werk van Smithson, het solo-album Amarillo Ramp uit. Eerder gaf hij ook al de LP Broken Circle/Spiral Hill uit, vernoemd naar een ander werk van Smithson.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Robert Smithson van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.