La zizanie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La zizanie
Onkruid vergaat niet
Regie Claude Zidi
Scenario Pascal Jardin
Hoofdrollen Louis de Funès
Annie Girardot
Maurice Risch
Julien Guiomar
Muziek Vladimir Cosma
Montage Monique Isnardon
Robert Isnardon
Cinematografie Claude Renoir
Première 16 maart 1978
Genre filmkomedie
Speelduur 97 min
Taal Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

La zizanie (vrij vertaald: De Wilde Rijst) is een Franse filmkomedie uit 1978 geregisseerd door Claude Zidi. De hoofdrollen worden gespeeld door Louis de Funès, Annie Girardot, Maurice Risch en Julien Guiomar

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Guillaume Daubray-Lacaze (Louis de Funès) is een conservatieve burgemeester van een klein dorp. Hij is eigenaar van een fabriek gespecialiseerd in de bestrijding van luchtvervuiling. Net wanneer hij op de rand van het faillissement staat, krijgt hij van een Japanse groep een bestelling: 3000 CX-22-apparaten die de lucht zuiveren dienen binnen de 90 dagen geleverd te worden. Guillaume neemt de order aan omdat dit zijn fabriek zal redden van de ondergang, hoewel hij beseft dat zijn fabriek te klein is om zulke hoeveelheid te produceren en te stockeren. Omdat de oppositie weigert dat Guilaume zijn fabriek uitbreidt naar de omliggende terreinen beslist hij om de bijkomende productiemachines onder te brengen in zijn eigen huis.

Vervolgens ontstaat er een aardolielek in de moestuin van zijn vrouw Bernadette waardoor haar groentes afsterven. In haar broeikas laat Guillaume het vriezen zodat ook die groentes worden vernietigd.

Bernadette is uiteraard kwaad en beslist om het huis te verlaten. Ze stelt zich tijdens de volgende verkiezingen kandidaat als burgemeester en haar partij, die instaat voor het behoud van de natuur, wint.

Uiteindelijk blijkt dat de Japanse cheque niet is gedekt.