Lando van den Berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lando van den Berg
Gelijkenis van het mosterdzaadje in de Tichelkerk
Persoonsgegevens
Volledige naam Jan Willem van den Berg
Geboren Wamel, 12 juni 1913
Overleden Amsterdam, 6 oktober 1969
Geboorteland Nederland
Beroep(en) priester, beeldhouwer, glazenier, monumentaal kunstenaar, schilder en docent
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Willem van den Berg, bekend als pater Lando van den Berg O.F.M., (Wamel, 12 juni 1913Amsterdam, 6 oktober 1969) was een Nederlands priester, beeldhouwer, glazenier, monumentaal kunstenaar, schilder en docent.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Berg was een zoon van de schipper Franciscus Antonius van den Berg en Johanna Wilhelmina Gubbels. In 1935 trad hij in in het Franciscanerklooster aan de Leunseweg in Venray, hij verhuisde later naar het Alvernaklooster in Wijchen en werd in 1940 tot priester gewijd. In dat laatste jaar trok hij naar Amsterdam om te studeren aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers, hij woonde er aan het Waterlooplein. Van den Berg was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet, in 1942 moest hij vluchten en trok naar Zwitserland. Tijdens de oorlog studeerde hij in Fribourg en Parijs. Na de oorlog terug in Nederland, haalde hij in 1946 de M.O.-akte tekenen.

Van den Berg maakte als monumentaal kunstenaar onder meer glas-in-loodramen, mozaïeken, muurschilderingen en reliëfs. Zijn glaswerk is vooral figuratief, met langgerekte mensfiguren, een sterke detaillering en gekleurde omkadering om de figuurgroepen. Vanaf de jaren zestig liet hij het grisailleren achterwege en werden zijn ramen lichter.[2] Hij was ook actief als restauratieschilder en gaf les aan het rooms-katholiek gymnasium. Hij was lid van de Algemene Katholieke Kunstenaarsvereniging.

Van den Berg overleed op 56-jarige leeftijd.

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lando van den Berg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.