Landschapskunstwerken in Flevoland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Landschapskunstwerken in Flevoland staan zowel in het buitengebied als in stedelijk gebied van de Nederlandse provincie Flevoland. Landschapskunstwerken staan in een zekere relatie tot de - veelal rurale - omgeving. Een negental kunstwerken in het buitengebied zijn gevat in de Collectie Landschapskunst Flevoland.

Stedelijk gebied[bewerken | brontekst bewerken]

Landschapskunst in Lelystad:

Landschapskunst in Almere:

Ook in stedelijk landschap kan sprake zijn van landschapskunst wanneer het ruimtelijk opgestelde kunstwerk zich verhoudt tot een groene ruimte (zoals een park of waterpartij). Zonder die specifieke kenmerk is bij kunst in ruimtelijke opstelling binnen de stedelijke omgeving dikwijls meer de term omgevingskunst van toepassing.

Buitengebied[bewerken | brontekst bewerken]

Land art-project van Lucien den Arend

NB: Niet alle kunstwerken in het buitengebied vallen onder de rekkelijke noemer landschapskunst. Het is daarom voor ruimtelijke kunstwerken zoals de Tong van Lucifer of de Olifanten van Almere arbitrair of dit lanschapskunst betreft; soms is het meer een landmark dan land art. Zie daarom voor een totaal overzicht van beelden in de provincie: Lijst van beelden in Flevoland.

Collectie Landschapskunst Flevoland[bewerken | brontekst bewerken]

Een overzichtskaart op een informatiebord met de locaties van de negen kunstwerken.

De Collectie Landschapskunst Flevoland is een kunstcollectie van negen landschapskunstwerken in Flevoland. Deze werken refereren aan een aspect van Flevoland en zijn te vinden in de openbare ruimte. De afzonderlijke werken zijn in beheer en eigendom van gemeenten en landschapsbeheerders.

Geplaatst Omschrijving Kunstenaar Locatie Plaats Materiaal Afbeelding
1977 Observatorium Robert Morris Lelystad
1982 Aardzee Piet Slegers Vogelweg (N706)
52° 23′ 47,87″ NB, 5° 27′ 12,45″ OL
Zeewolde
1996 Sea Level Richard Serra Zeewolde Beton
1996 De Groene Kathedraal Marinus Boezem Almere
1997 Polderland Garden of Love and Fire Daniel Libeskind Almere
2016 PIER+HORIZON Paul de Kort bij Kraggenburg
2018 Deltawerk // RAAAF en Atelier de Lyon in het Waterloopbos Marknesse
2019 Riff, PD#18245 Bob Gramsma Biddinghuizen

De Collectie Landschapskunst Flevoland wordt verder nog aangevuld door het ruimtelijke kunstwerk Exposure (2010) van de Engelse beeldhouwer Antony Gormley dat in Lelystad staat. Strikt genomen is het kunstwerk geen landschapskunst.[2]

Het Observatorium van de Amerikaanse kunstenaar Robert Morris werd in 1977 geopend en was daarmee het eerste landschapskunstwerk in de Flevopolder. Het betreft een vergrote en robuustere uitvoering van een ontwerp van de kunstenaar dat in Velsen was gerealiseerd voor de kunstmanifestatie Sonsbeek, editie Sonsbeek Buiten de Perken in 1971 van curator Wim Beeren, waar het werk echter moest wijken voor nieuwbouw. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders heeft daarna het werk in Flevoland op grotere schaal gereconstrueerd.[3]

De collectie wordt gepromoot door de stichting Land Art Flevoland met busreizen en een jaarlijks Land Art Weekend.[4]


Zie de categorie Sculptures in Flevoland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.