Laverne Cox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laverne Cox
Laverne Cox in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Laverne Cox
Geboren 29 mei 1972
Geboorteplaats Alabama
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 2000–heden
Beroep actrice, activist, producer
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Laverne Cox (Mobile, Alabama, 29 mei 1972) is een Amerikaanse actrice.

Laverne ging studeren aan de Alabama School of Fine Arts. Ze begon met een studie creative writing maar wisselde naar de dansopleiding van de school. Vervolgens studeerde Cox nog twee jaar aan de Indiana University Bloomington voordat ze van dans naar acteren wisselde aan het Marymount Manhatten College.

Cox is het bekendst van haar rol als Sophia Burset in de televisieserie Orange Is the New Black. Door haar nominatie in 2014 voor Outstanding Guest Actress in a Comedy Series bij de Emmy Awards werd zij de eerste openlijke transgender die werd genomineerd voor een Primetime Emmy Award in de acteercategorie. Tevens was zij de eerste transgender die de omslag van Time sierde. Cox heeft een tweelingbroer, M Lamar, die in twee afleveringen van Orange Is the New Black het personage van Cox speelt. Cox speelde tevens in de film Carla (2011) de rol van Cinnamon en in Grandma (2015) die van Deathy.

Haar activisme voor acceptatie en meer bewustzijn ten aanzien van de transgendercommunity heeft haar verschillende nominaties en ereprijzen opgeleverd, waaronder de benoeming van Woman of the Year door Glamour Magazine (2014). Ook heeft zij als producer programma's gemaakt omtrent transgenders. In de zestig minuten durende documentaire The T Word worden zeven transgenders in de leeftijd van 12 tot 24 jaar gevolgd. Tevens produceerde Cox de televisieserie TRANSform Me, waarin ze samen met twee andere transgenders onzekere vrouwen een uiterlijke metamorfose doet ondergaan.[1] Cox kreeg, als eerste transgender ooit, in 2015 een wassenbeeld in Madame Tussauds in San Francisco.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films

Tv-series Inclusief eenmalige verschijningen

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. TRANSform Me op VH1. Gearchiveerd op 5 april 2019.
Zie de categorie Laverne Cox van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.