Lech (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lech
Lengte 264 km
Hoogte (bron) 1874 m
Debiet 200 m³/s
Stroomgebied 4172 km²
Van Formarin Alpe in Vorarlberg (Oostenrijk)
Naar de Donau bij Donauwörth
Stroomt door Oostenrijk - Duitsland
De Lech bij Lechbruck am See
De Lech bij Lechbruck am See
Verloop van de rivier de Lech
Verloop van de rivier de Lech
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Lech is een rechterzijrivier van de Donau. De 264 km lange rivier ontspringt op de Formarin Alpe dicht bij het Formarinmeer in de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg, passeert de beroemde wintersportplaats met dezelfde naam en stroomt vervolgens tussen de Allgäuer Alpen en de Lechtaler Alpen door Tirol, totdat de rivier de Lechwaterval in het zuiden van het Duitse Beieren bereikt. Vervolgens passeert de rivier Füssen en doorstroomt het Forggenmeer. Andere steden aan de Lech zijn Schongau, Landsberg am Lech, Augsburg en Gersthofen. Tussen de twee laatstgenoemde steden neemt de Lech het water van de rivier Wertach op. Bij Donauwörth mondt de Lech in de Donau. De Lech is na de Inn de belangrijkste toevoersrivier van de Donau op Duits gebied.

Tijdens de volksverhuizingen aan het begin van de Middeleeuwen vormde de Lech de grens tussen de Alemannen in het westen en de Bajuwaren in het oosten. Ook tegenwoordig vormt het nog ongeveer de grens tussen de Beierse en Zwabische dialecten.

De Lech is in Duitsland erg belangrijk voor de elektriciteitswinning. In Oostenrijk heeft de rivier nog een woest karakter. De hoge bergtoppen van de Allgäuer en Lechtaler Alpen liggen relatief ver van de stroom. Een deel van het stroomgebied staat op de nominatie om tot beschermd natuurgebied te worden verklaard (Nationaal park Tiroler Lechtal).

de Lech tussen Elmen en Stanzach
de Lech tussen Weissenbach en Forchach