Lee Miller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lee Miller
Lee Miller in uniform tijdens WOII
Persoonsgegevens
Volledige naam Elizabeth Miller
Geboren Poughkeepsie, New York, Verenigde Staten, 23 april 1907
Overleden Chiddingly, East Sussex, Engeland, 21 juli 1977
Geboorteland Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Nationaliteit Amerikaans
Opleiding Man Ray
Beroep(en) Fotograaf, fotojournalist, fotomodel
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1929-1977
Stijl(en) Surrealisme
RKD-profiel
Lee Miller Archives officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lee Miller (Poughkeepsie, New York, 23 april 1907Chiddingly, East Sussex, 21 juli 1977) was een Amerikaanse fotografe en fotomodel. Haar ouders waren Theodore en Florence Miller (geboren MacDonald). Theodore was een amateurfotograaf en Miller was zo al vroeg bekend met zowel de techniek van de fotografie als van het poseren.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na een succesvolle korte carrière als fotomodel in New York, waar ze in 1927 was ontdekt door Vogue-uitgever Condé Nast, vestigde ze zich in 1929 in Parijs als fotograaf. Ze ontmoette de fotograaf Man Ray en werd al snel zijn fotomodel,[1] medewerkster, geliefde en muze. Ze ontwikkelde zich zelf verder tot een gerenommeerd mode- en kunstfotograaf. Ze ontdekte samen met Man Ray de solarisatiefotografie en haar werk wordt geplaatst in het surrealisme.[2]

In 1932 verliet ze Ray en keerde terug naar New York waar ze de Egyptische zakenman Aziz Eloui Bey leerde kennen. Ze trouwde met hem in 1934 en verhuisde naar Caïro. In 1937 wordt ze het beu in Caïro en trekt terug naar Parijs waar ze de surrealistische schilder Roland Penrose ontmoet, met wie ze later trouwt.

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog woonde ze samen met Penrose in Hampstead, Londen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte zij onder andere reportages van de concentratiekampen Buchenwald en Dachau, de troepen in Normandië en bombardementen in Londen. Ze ging in december 1942 bij het leger als oorlogscorrespondent en volgde de geallieerde troepen een maand na de landing in Normandië samen met fotograaf David Scherman. Ze fotografeerde stervende kinderen in een Weens hospitaal, boeren in het naoorlogse Hongarije en de executie van de Hongaarse premier László Bárdossy. De foto die Scherman nam van Miller in de badkuip van Hitler in München op 30 april 1945 is een van de meest iconische beelden van hun samenwerking.[3]

Na haar terugkeer naar Engeland leed ze een tijd aan een posttraumatische stressstoornis. Toen Miller ontdekte dat ze zwanger was, scheidde ze van Bey en trouwde ze met Penrose, de vader van haar kind. Haar zoon Antony werd geboren op 9 september 1947. In 1949 kochten ze Farley Farm House in East Sussex, waar veel bekende kunstenaars regelmatig over de vloer kwamen. Ze maakte portretten van onder anderen Pablo Picasso en Igor Stravinsky.

Miller overleed op zeventigjarige leeftijd aan kanker.

Eerbetoon[bewerken | brontekst bewerken]

In 2021 vernoemde de gemeente Amsterdam een brug naar haar, die in IJburg gebouwd wordt.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Lee Miller, Dorothy Hill, Solarised portrait, New York 1933 Lee Miller Archives
  • Lee Miller, Buchenwald, Germany: Guards Beaten by Liberated Prisoners, 1945 Lee Miller Archives
  • Lee Miller, Picasso and Roland Penrose, Villa La Californie, 1955 Lee Miller Archives

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]