Naar inhoud springen

Leendert Louwe Kooijmans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leendert Louwe Kooijmans
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Leendert Pieter Louwe Kooijmans
Geboren 15 augustus 1940
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Nederlandse steentijd
Universiteit Universiteit van Leiden
Promotor Pieter Modderman
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Leendert Pieter Louwe Kooijmans (Arnhem, 15 augustus 1940) is een Nederlandse archeoloog en emeritus hoogleraar prehistorie aan de Universiteit Leiden.[1][2]

Louwe Kooijmans studeerde aanvankelijk fysische geografie in Utrecht waar Pieter Modderman (verbonden aan de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek) colleges gaf die hem bewust maakten van de mensen in het landschap. Toen Modderman in 1962 benoemd werd tot hoogleraar in Leiden volgde Louwe Kooijmans hem daarheen voor een bijvak. In 1965 studeerde hij af in de fysische geografie en begon een promotieonderzoek naar de archeologische waarden van rivierafzettingen en rivierduinen (donken).

In 1974 promoveerde Louwe Kooijmans op ‘’The Rhine/Meuse Delta: four studies on its prehistoric occupation and holocene geology’’ en kreeg daarmee een reputatie als “wetland-archeoloog.[3] Aansluitend daarop voerde hij een kleine opgraving met diepe bemaling uit op de Hazendonk bij Molenaarsgraaf in de Alblasserwaard, een kleine donk met een opeenvolging van bewoning tussen ca. 4000 en 1800 v.Chr.

In 1982 werd Louwe Kooijmans benoemd tot hoogleraar prehistorische archeologie aan de Universiteit van Leiden. Toen er in 1997 in het kader van het Verdrag van Malta geld beschikbaar kwam voor onderzoek in het tracé van de Betuweroute deed hij met de universiteit en het bedrijf Archol uitgebreid onderzoek naar de neolitische vindplaatsen “Polderweg” en de “De Bruin” bij Hardinxveld. Zijn laatste veldonderzoek betrof de vindplaats “Schipluiden” in het Zuid-Hollandse kustgebied.

In 2008 ging Louwe Kooijmans met emeritaat.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • (met Tom Bloemers en Herbert Sarfatij): Verleden land . Archeologische opgravingen in Nederland (Amsterdam, 1981)
  • Sporen in het land. De Nederlandse delta in de prehistorie (Amsterdam, 1985)
  • Archeologie in de Betuweroute: Hardinxveld-Giessendam Polderweg. Een mesolitisch jachtkamp in het rivierengebied (5500-5000 v. Chr.). Rapportage Archeologische Monumentenzorg 83. Amersfoort (2001)
  • Archeologie in de Betuweroute Hardinxveld-Giessendam De Bruin : Een kampplaats uit het Laat-Mesolithicum en het begin van de Swifterbant-cultuur (5500-4450 v. Chr.). Rapportage Archeologische Monumentenzorg 88. Amersfoort (2001)
  • (met Peter Jongste): Schipluiden : a neolithic settlement in the Dutch North Sea Coast c. 3500 cal BC. Analecta praehistorica Leidensia 37/38. Leiden (2006)