Leopoldshöhe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leopoldshöhe
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Leopoldshöhe
Leopoldshöhe (Noordrijn-Westfalen)
Leopoldshöhe
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen Noordrijn-Westfalen
Kreis Lippe
Regierungsbezirk Detmold
Coördinaten 52° 1′ NB, 08° 41′ OL
Algemeen
Oppervlakte 36,93 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
16.382
(444 inw./km²)
Hoogte 113 m
Burgemeester Martin Hoffmann (SPD)
Overig
Postcode 33818
Netnummers 05208, 05202, 05232, 05222
Kenteken LIP
Gemeentekernen 8 Ortsteile
Gemeentenr. 05 7 66 048
Website www.leopoldshoehe.de
Locatie van Leopoldshöhe in Lippe
Kaart van Leopoldshöhe
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Leopoldshöhe is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Lippe. Leopoldshöhe telt 16.382 inwoners (31 december 2020)[1] op een oppervlakte van 36,93 km².

Indeling van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Leopoldshöhe bestaat uit de volgende kernen:

 • Bechterdissen, enkele km ten ZW van het hoofddorp Leopoldshöhe, in de richting van Oerlinghausen
 • Asemissen[2], aan de zuidkant tegen Bechterdissen aan gelegen
 • Greste, 1 km ten O van Bechterdissen; inclusief de gehuchten Dahlhausen en Evenhausen
 • Krentrup, enkele km ten NO, in de richting van Bad Salzuflen; inclusief de gehuchten Heipke en Krentruperhagen; in dit laatste plaatsje staat een museumboerderij met daarin het streekmuseum van de gemeente.
 • Leopoldshöhe
 • Nienhagen, ruim een km ten N van Leopoldshöhe
 • Bexterhagen, 2 km ten NO van Nienhagen
 • Schuckenbaum, direct ten NW van Leopoldshöhe.

Bevolkingscijfers[bewerken | brontekst bewerken]

 • Bechterdissen: 2.067
 • Asemissen: 3.368
 • Greste: 3.272
 • Krentrup: 825
 • Leopoldshöhe-dorp: 4.303
 • Nienhagen: 693
 • Bexterhagen; 606
 • Schuckenbaum: 2.039

Totaal gemeente Leopoldshöhe: 17.173.

Deze cijfers zijn ontleend aan de pagina's over de acht Ortsteile op de website van de gemeente.

Peildatum: onbekend. Of tweede-woningbezitters al dan niet zijn meegeteld in deze cijfers, is evenmin vermeld.

Ligging en infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Leopoldshöhe ligt 10 à 15 km ten noorden van het Teutoburger Woud, en direct ten oosten van de buitenwijken van de stad Bielefeld.[3] Leopoldshöhe is eigenlijk een voorstad van Bielefeld. Ten oosten van de gemeente ligt de stad Lage, en ten noorden ervan ligt Bad Salzuflen.

Het station van de zuidelijke buurgemeente Oerlinghausen staat in Asemissen, op grondgebied van Leopoldshöhe. Het ligt aan de spoorlijn Bielefeld-Barntrup of Begatalbahn op 11½ kilometer ten oosten van Bielefeld Hauptbahnhof. Slechts ééns per twee uur stopt er een trein van treindienstserie RB 73 of RE 82 in beide richtingen; in feite wordt het station zo in uurdienst aangedaan. Vanaf Station Oerlinghausen rijden enkele streek- en buurtbussen, o.a. naar de diverse dorpen in de gemeentes Leopoldshöhe en Oerlinghausen, en naar Bielefeld v.v.

Aan de noordwestkant van Station Oerlinghausen ligt het grote bedrijventerrein van Asemissen. Dit bedrijventerrein ligt weer aan de Bundesstraße 66. Over deze Bundesstraße kan men in westelijke richting al na enkele kilometers een klaverbladkruising met de Autobahn A2 (afrit 27) bereiken. Rijdt men verder westwaarts rechtdoor, dan bereikt men de oostelijke buitenwijken van Bielefeld.

Meer noordwaarts loopt vanuit Leopoldshöhe-dorp een tweetal hoofdroutes (geen Bundesstraßen). De ene gaat noordoostwaarts naar Schötmar, dat tot Bad Salzuflen behoort; de andere gaat noordwest- en verderop noordwaarts (Herforder Straße) naar de Ostwestfalenstraße. Op deze moderne, zeer belangrijke provinciale weg kan men linksaf slaan en bereikt dan na enkele honderden meters afrit 28 (Bad Salzuflen) van de A2.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Te Greste staat een fabriek van het Bielefelder Schüco-concern. Er worden onderdelen voor o.a. kunststof kozijnen gemaakt. Een naar de gehele wereld exporterende fabriek met 200 man personeel in Leopoldshöhe-dorp maakt in het spuitgietprocedé van hard plastic allerlei haspels en spoelen voor andere bedrijven.

Aan de noordwestkant van Station Oerlinghausen en aan de B 66 ligt het bedrijventerrein van Asemissen, het grootste van de gemeente. Er zijn alleen bedrijven van regionaal of plaatselijk belang gevestigd.

Te Schuckenbaum bevindt zich het oude landgoed Gut Eckendorf, waar een onderneming gevestigd is, die sedert 1849 o.a. voederbieten[4] en koolzaad veredelt, in de 21e eeuw deels biologisch. Het bos en het fraaie park rondom het landhuis zijn opengesteld voor wandelaars.

Leopoldshöhe is eigenlijk een voorstad van Bielefeld. Veel inwoners van de gemeente zijn forensen met een werkkring of studie in die stad. De agrarische sector en het toerisme zijn van weinig betekenis.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Leopoldshöhe ligt te midden van een aantal dorpen, die in de middeleeuwen en de 16e eeuw rond kerkjes en adellijke landgoederen zijn ontstaan. Veel plaatsnamen in de regio eindigen op -issen. Dit zijn verbasteringen van oudere namen op -hausen. Het gebied werd in de 15e eeuw en gedurende de Dertigjarige Oorlog meermaals door doortrekkende soldaten geplunderd. In het algemeen deelde dit gebied de geschiedkundige lotgevallen van het Graafschap Lippe en later het Vorstendom Lippe. Het dorp Leopoldshöhe is omstreeks 1850 nieuw aangelegd als kerkelijk centrum, en is ook van een driehoekig marktplein voorzien. Vorst Leopold II van Lippe verleende zijn naam aan het dorp. In 1969 werden zeven omliggende dorpen met Leopoldshöhe tot één nieuwe gemeente gefuseerd.

Te Bechterdissen staat een in de 1950-er jaren opgetrokken woonwijk voor mennonieten, die in de tijd kort na de Tweede Wereldoorlog vanuit Zuid- Amerika en Oost-Europa naar Duitsland waren geëmigreerd. Sedert de tweede Lippische reformatie van 1607 is de meerderheid van de christenen in de gemeente evangelisch-gereformeerd, met mennonitische en rooms-katholieke minderheden.

Barkhausen of Niederbarkhausen[bewerken | brontekst bewerken]

Friedrich Ludwig Tenge[5] was een belangrijk industrieel uit deze streek. Zijn vader was een rijke sigarenfabrikant. In 1814 kocht Tenge het 11e-eeuwse[6] landgoed Barkhausen of Niederbarkhausen bij Asemissen, en ging er wonen. Ook richtte hij tal van verschillende industrieën en mijnbouwondernemingen op. Tenge kocht nog andere landhuizen en kasteeltjes in de regio op, vooral als hij de grond voor zijn bedrijven kon gebruiken (bijv. wanneer er voor de glasfabricage geschikte aarde, steenkool of ijzererts in de bodem aanwezig was). Opvallend is, dat Tenge politiek tot de radicaal-democraten van de Vormärz-periode (plm. 1840-1848) behoorde. In het landhuis Niederbarkhausen waren talrijke prominenten uit die periode, vooral schrijvers en dichters, bij Tenge te gast. Tot hen behoorden Wilhelm Weitling, de broers Karl en Albert Grün, Friedrich Engels (!) en Hermann Püttmann, als ook Hoffmann von Fallersleben, met wie Tenge in 1844 samen met Anton Fahne Italië bereisde. Politiek vervolgde schrijvers en dichters konden ook te Niederbarkhausen "onderduiken", onder wie omstreeks 1841 Ferdinand Freiligrath. In 1848 of 1849 werd het landhuis door opstandige dagloners en arbeiders bezet; Tenge werd daarbij ook ontvoerd, maar na onderhandelingen en aan de arbeiders gedane concessies trokken zij weer af en lieten Tenge vrij.

Tenge werd de stamvader van een geslacht van grootondernemers (Tenge Edle von Daniels-Spangenberg), dat landgoed Barkhausen nog altijd bewoont. Het landgoed is niet voor publiek toegankelijk. De familie beschikt op het grondgebied van het naburige Oerlinghausen over een terrein met een eigen, als een Dorische tempel vormgegeven, familie-mausoleum.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Partnergemeentes[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaan jumelages met: