Leveleditor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leveleditor voor The Battle for Wesnoth.
EditWorld, de leveleditor voor Warzone 2100.
De leveleditor voor Pingus.

Een leveleditor (soms bekend als map, campaign of scenario-editor) is een computerprogramma waarmee levels gemaakt kunnen worden voor een computerspel. Dit proces wordt ook level design genoemd. Soms wordt dit programma meegeleverd door de ontwikkelaar van het computerspel en in andere gevallen wordt het programma ontwikkeld door fans van het spel.

In sommige gevallen is de leveleditor onderdeel van het computerspel maar meestal wordt de leveleditor als los programma meegeleverd (dit is zeker het geval als de leveleditor na het uitbrengen van het spel door fans gemaakt wordt).

Een leveleditor wordt vaak gebruikt om levels te maken voor een bepaalde game engine. Het ontwikkelen van een leveleditor kost veel tijd en het is efficiënter om met een engine en bijbehorende programma's meerdere computerspellen op de markt te brengen dan bij elk spel een nieuwe engine en leveleditor te ontwikkelen.

Iemand die een level maakt wordt een level designer of mapper genoemd. Het gebruik van de termen kan verschillen; de eerste term wordt soms gebruikt voor mensen die hun beroep hebben gemaakt van het ontwikkelen van levels terwijl de tweede term dan gebruikt wordt voor eenieder die een level ontwikkelt.

Functie[bewerken | brontekst bewerken]

Een leveleditor maakt het mogelijk om een level vorm te geven en het vervolgens op te slaan in een bestand. In dit bestand staan doorgaans verwijzingen naar andere gebruikte bestanden, zoals texturen, sprites en scripts, die het spel zal moeten laden om het level te kunnen presenteren (het weergeven van het level maar bijvoorbeeld ook het afspelen van geluiden en het uitvoeren van scripts hoort hierbij).

Voorbeelden van leveleditors[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voorbeelden van leveleditors zijn:

Vroeger werd bij sommige spellen een Construction set of Construction kit geleverd. Dit was in vele opzichten vergelijkbaar met een leveleditor. Bij sommige spellen konden daarmee nieuwe levels gemaakt worden terwijl met andere (zoals de Shoot'Em-Up Construction Kit) een spel gemaakt kon worden. Voorbeelden van deze construction sets zijn:

Zie de categorie Level editors van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.