Fallout 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fallout 3
Fallout 3 logo.jpg
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwerper(s) Emil Pagliarulo (Lead Designer)
Todd Howard (Exec. Producer)
Istvan Pely (Lead Artist)
Ontwikkelaar(s) Bethesda Game Studios
Uitgever(s) Bethesda Softworks
ZeniMax Media
Muziek Inon Zur
Datum van uitgave Vlag van Verenigde Staten 28 oktober 2008
Vlag van Europa 30 oktober 2008
Vlag van Japan 30 oktober 2008
Vlag van Verenigd Koninkrijk 31 oktober 2008[1]
Huidige versie 1.7.0.3[2]
Genre(s) RPG
Spelmodus Singleplayer
Engine Gamebryo
Leeftijdsklasse ESRB: M
PEGI: 18
Platform(s) Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Media Blu-ray, Dvd, Steam
Navigatie
Spelserie Fallout
Uitbreiding(en) Operation Anchorage
The Pitt
Broken Steel
Point Lookout
Mothership Zeta
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Fallout 3 is een videospel uitgegeven op oktober 2008 door Bethesda Softworks en ZeniMax Media. Het is een combinatie van de genres RPG en FPS. Het is het vierde deel van de Fallout-serie.

Fallout 3 speelt zich af in het jaar 2277, 36 jaren na Fallout 2 en 200 jaar nadat de nucleaire apocalyps de wereld verwoest heeft. De speler begint in Vault 101. Dit is een bunker die bedoeld is om de bewoners te beschermen tegen radioactieve fall-out en ergens aan de westkant van Washington D.C. gebouwd is. De Vault is onderdeel van een aantal experimentele Vaults. De Vault is als onderdeel van dit experiment 200 jaar gesloten geweest. Het spel speelt dus ruim na de periode waarin Fallout 1 en 2 speelden. De speler kan een geslacht en uiterlijk kiezen en aan de hand van diens acties in de Vault worden zijn of haar andere statistieken bepaald.

Gameplay[bewerken]

De speler begint het spel door het uitzicht van zijn of haar personage te kiezen. Kort daarna moet de speler een boek lezen waarin ze hun zeven hoofdeigenschappen kiezen. Wanneer de speler zestien jaar oud is moeten ze drie vaardigheden kiezen waarin ze zich zullen specialiseren. Met elke level die de speler krijgt, moeten ze punten toewijzen aan hun vaardigheden en een perk kiezen. Perks geven de speler bonusvaardigheden, zoals betere precisie met verscheidene wapens, tot extra dialoogopties.

Karma is ook een groot deel van het spel. Elk personage heeft een gemiddeld karma gebaseerd op zijn acties. Het karma kan slecht, neutraal of goed zijn. Karma beïnvloedt dialoogopties met andere mensen en het einde van het spel.

Spelers hebben twee soorten levensmeters, algemeen en ledematen. Wanneer de algemene levensmeter nul bereikt, sterft de speler. De armen, benen, hoofd en torso hebben hun eigen levensmeter. Wanneer de levensmeter van een ledemaat uitgeput wordt, wordt de ledemaat verminkt, en veroorzaakt het een negatief effect zoals wazige visie of tragere snelheid. De twee typen levensmeters kunnen bijgevuld worden door stimpacks te gebruiken, naar een dokter te gaan of door te slapen.

De speler kan ook stralingsziekte krijgen door radioactief voedsel te eten of door een radioactieve omgeving. Als deze radiatie zich opbouwt, veroorzaakt ze negatieve effecten, en kan dodelijk zijn als ze niet behandeld wordt. De speler kan ook verslaafd geraken aan drugs en alcohol. Ontwenningsverschijnselen zullen optreden als de substantie niet meer wordt ingenomen. Beide aandoeningen kunnen de visie vervagen en verlagen hoofdeigenschappen totdat het probleem opgelost wordt.

Wapens en uitrustingen kunnen allemaal slijten. Hoe meer ze gebruikt worden, hoe meer ze verslijten. Vuurwapens zullen minder schade doen en kunnen soms klemmen, terwijl uitrustingen minder zullen beschermen. Uiteindelijk kan het voorwerp breken. Wapens en uitrustingen kunnen gerepareerd worden door verkopers of door de speler zelf.

V.A.T.S.[bewerken]

De Vault-Tec Assisted Targeting System, of gewoonweg V.A.T.S., speelt een grote rol in het spel. Terwijl V.A.T.S. gebruikt wordt, zal de tijd stoppen en kan de speler specifieke delen van een vijand kiezen. Deze acties verbruiken actiepunten. Spelers kunnen tijdens V.A.T.S. niet bewegen. Hoofdschoten kunnen vijanden sneller doden, benen kunnen geschoten worden zodat ze trager lopen, en armen kunnen geschoten worden om de precisie te verlagen. Sommige vijanden zoals insecten of robots zullen elkaar aanvallen als hun antenne of combat inhibitor geschoten worden.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De speler wordt in het begin van het spel op een plek buiten de vault geboren en daarbij overlijdt zijn of haar moeder. De speler groeit in Vault 101 op. Verschillende momenten in zijn of haar leven in de Vault zijn te beschouwen als beginlevels voor het verdere spel. Later in het spel blijkt dat de Vault eerder open geweest is. Op een bepaalde dag ontsnapt James, de vader van de speler uit de Vault. Uit vrees om vervolgd te worden, moet de speler ook ontsnappen en zodoende begint zijn reis door de Capital Wasteland, de restanten van Washington D.C. De speler moet op zoek gaan naar zijn vader om uit te vinden waarom hij ontsnapte.

De speler volgt James tot in Vault 112, waar hij vastzit in een virtuele simulatie dankzij de corrupte eigenaar van de Vault. Zodra de speler zijn vader gevonden heeft richt de zoektocht zich op het project van zijn vader waaraan hij al ver voor de geboorte van zijn zoon of dochter werkte. Dit project, Project Purity, richt zich op het zuiveren van het water in de Potomac en de Chesapeake Bay en aanliggende wateren waardoor het weer leefbaar wordt.

De speler en zijn of haar vader gaan naar Rivet City, een vliegdekschip dat nu gebruikt wordt als een woonplaats, om Doctor Li te vinden, een wetenschapper die vroeger met James werkte. Ze bespreken de G.E.C.K. (Garden of Eden Creation Kit) en waar het zich kan bevinden. Uiteindelijk denken ze dat het in de database van project purity kan zijn. Terwijl de speler James helpt om de labuitrusting terug weer op te starten, arriveert de Enclave (de naoorlogse regering van de Verenigde Staten) om het project voor hun eigen doelen over te nemen. Tijdens de confrontatie offert James zich op en vermoordt meerdere Enclavesoldaten door de hoofdkamer te vullen met dodelijke hoeveelheden van radiatie.

Nadat de speler en de assistenten ontsnapt zijn via de ondergrondse tunnels, arriveren Li en de speler bij de Citadel, waar Li de speler overtuigt om de G.E.C.K. te vinden om zijn of haar vaders werk te voltooien. Uiteindelijk vindt de speler het in Vault 87, waar de G.E.C.K. gebruikt werd om de FEV-virus (Forced Evolutionary Virus) te maken, de bron van al de supermutanten in de Capital Wasteland. Met de hulp van Fawkes, een vriendelijke supermutant, verkrijgt de speler de G.E.C.K. maar wordt door de Enclave gevangengenomen.

De speler wordt wakker in een cel in Raven Rock, waar de speler ondervraagd wordt door Kolonel Autumn , daarna wordt de speler naar het bureau van President John Henry Eden gestuurd, die een veilige weg naar zijn kantoor belooft. Terwijl de speler onderweg is, beveelt Autumn, tegen de wil van de president, de soldaten de speler neer te schieten. Wanneer de speler de controlekamer eindelijk vindt, ontdekt hij dat Eden een supercomputer is en ontvangt een gemodificeerde versie van het FEV-virus dat alle personen vermoordt die gemuteerd zijn, en vraagt de speler om het in project purity te gebruiken.

Aan het eind van het spel moet de speler eerst kiezen tussen de uitroeiing van alle gemuteerde levensvormen, ongeacht de mate van mutatie, of het behoud van al dit leven. Daarna moet hij kiezen tussen zijn eigen leven en dat van zijn medestandster Sarah Lyons, omdat het inschakelen van Project Purity betekent dat degene die het inschakelt zal sterven door een grote dosis straling in de bedieningsruimte. Het niet kiezen betekent de ontploffing van het project en het einde van de hoop op een beter leven in het hele gebied.

Uitbreidingspakketten[bewerken]

Voor Fallout 3 zijn verscheidene uitbreidingspakketten verschenen, de belangrijkste, Broken Steel, zorgt ervoor dat de speler door kan spelen met het spel, het verhaal heeft dan geen abrupt einde meer en de speler komt te weten wat er gebeurd is nadat je de laatste missie hebt voltooid, dit is natuurlijk verschillend. Verder heb je ook nog The Pitt, die de speler naar de overblijfselen van Pittsburgh brengt. De speler gaat hierheen als slaaf en je moet de weg vechten naar de top, waar je kunt kiezen de slaven te bevrijden, of de slavenbazen (raiders) te helpen. Operation Anchorage, dit is iets heel anders, de speler gaat namelijk in de oorlog tegen de Chinezen vechten, in het verleden. Je doet dit in opdracht van de Outcasts, die technologie in handen proberen te krijgen. Je gaat door middel van een simulatie terug in de tijd. De speler is de enige die dit kan doen, omdat je een PIP-boy hebt. Point Lookout, de speler gaat met een stoombootje naar de kust van Maryland, waar de bommen nooit echt zijn gevallen. Op deze plek zijn er verschillende stammen te vinden, die de speler natuurlijk allemaal proberen te vermoorden. In eerste instantie gaat de speler hierheen omdat hem wordt gevraagd een kind te helpen zoeken. Ten slotte is er ook nog Motherschip Zeta, waarin de speler door aliens gevangengenomen wordt en moet proberen om van het schip af te komen en de aliens voor eens en voor altijd te vernietigen.

Ontvangst[bewerken]

Professionele recensies voor het spel waren zeer positief, met een gemiddelde score van 91/100 van Metacritic op de PC.[3] Jelle van Es van InsideGamer gaf het spel een 10-, met deze conclusie: "De enorme vrijheid kom je in weinig games tegen en de setting is voor het grote publiek nieuw. Het vechtsysteem is tof, het verhaal weet te boeien en je hebt echt het gevoel dat jij je eigen avontuur beleeft."[4] Matthijs Hannick van gamer prees de "gigantische, open speelwereld", en "ijzersterke role-playing kern", maar gaf kritiek op de "slordigheidjes in afwerking, vooral op PS3." en dat de "hoofdquest wat abrupt kan aflopen".[5]

Trivia[bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.