Lido (Parijs)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Entree van het Lido, Parijs

Het Lido is een variététheater in Parijs.

Geschiedenis[bewerken]

Het Lido werd in 1946 opgericht door de (Italiaanse) broers Joseph en Louis Clerico. Het is gevestigd aan de Avenue des Champs-Élysées. De inrichting is geïnspireerd op Venetië en het beroemde Lido di Venezia.

Het Lido opende op 20 juni 1946 met een show getiteld Sans rimes, ni raison ("zonder rijm of reden") en sindsdien zijn er 26 revues opgevoerd. Deze revues lopen meestal een jaar of (veel) langer. Sinds 2015 wordt er een nieuwe revue opgevoerd.

Dinershow[bewerken]

Met medewerking van Pierre Louis-Guérin en Renée Fraday en Miss Bluebell (pseudoniem van Margaret Kelly Leibovici) ontwikkelde het Lido de "dinershowformule". Deze formule werd over de hele wereld gekopieerd. In 1955 openden de broers Clerico het Lido in hotel-casino Stardust aan de Strip te Las Vegas. Dit was tot 1992 een ononderbroken succes.

Het gebouw[bewerken]

Het succes van het Lido leidde tot een verhuizing en uitbreiding in 1977 onder leiding van Jean-Robert Boudre. Het Lido is gevestigd op de Champs-Élysées 116, voor 1977 op nummer 78. Het heeft een oppervlakte van zo'n 7500 m² met een panoramische zaal zonder pilaren en er zijn 1150 zitplaatsen. Het interieur is ontworpen door de Italiaanse architecten Giorgio Vecchia en Franco Bartoccini. Een enorme liftinstallatie kan een gedeelte, met plaats voor 300 gasten, 80 cm in de vloer laten zakken om ervoor te zorgen dat het zicht op het podium optimaal blijft.

Beroemde artiesten[bewerken]

Een keur aan beroemde artiesten trad op in het Lido, onder wie Édith Piaf, Laurel en Hardy, Alice & Ellen Kessler, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Maurice Chevalier, Dalida, Shirley MacLaine en Elton John.

Bluebell Girls[bewerken]

Het elitedansgezelschap van het Lido zijn de Bluebell Girls. Dit gezelschap werd opgericht door Margaret Kelly (1910-2004), haar bijnaam was Miss Bluebell vanwege de kleur van haar ogen. Het gezelschap is samengesteld uit dansers die allen een solide klassieke dansopleiding hebben genoten, maar die te lang waren voor het ballet. De vereiste minimumlengte is 1,75 m voor de dansers van het Lido. Deze regel geldt nog steeds en staat mede symbool voor het Lido.

Revue[bewerken]

Sinds 2003 is er het gehele jaar, tweemaal per dag, de revue Bonheur te zien, met medewerking van 70 kunstenaars, de Bluebell Girls en de Lido Boy-dansers, diverse attracties, een echte ijsbaan, 23 decors en 600 kostuums. Deze productie kost ruim 9 miljoen euro.

Externe link[bewerken]