Lijst van afleveringen van MythBusters (seizoen 1)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dit is een lijst van de verschillende mythes en broodjeaapverhalen uitgetest in het eerste seizoen van de televisieserie Mythbusters. Mythes kunnen drie uitkomsten hebben: Busted (de bewering is ontkracht), Plausible (de bewering is plausibel: mogelijk juist), of Confirmed (de bewering werd bevestigd).

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Aflevering 1 — "Ice Bullet, Exploding Toilet, Who Gets Wetter?"[bewerken]

Ice Bullet[bewerken]

Deze mythe draait om het uittesten van verschillende “magische kogels” die een grote rol spelen in veel complottheorieen zoals die achter de moord op John F. Kennedy.

Deze mythe werd opnieuw getest in Myths Revisited van seizoen 2.

Mythe Status Notities
Een huurmoordenaar kan een kogel gemaakt van ijs gebruiken om iemand te vermoorden zonder bewijzen of sporen na te laten. Busted De kogel smolt al voor hij het geweer verliet.
Een huurmoordenaar kan een vleeskogel gebruiken om iemand te vermoorden zonder bewijs achter te laten. Busted De kogel versplinterde bij contact met de huid.
Een huurmoordenaar kan een gelatine kogel gebruiken om iemand te vermoorden zonder bewijs achter te laten. Busted De kogel veroorzaakte geen dodelijk letsel
Een huurmoordenaar kan een capsule met gif, afgevuurd vanaf een omgebouwde paraplu gebruiken om iemand te vermoorden zonder bewijs achter te laten. Confirmed Er is bewijs dat de Bulgaarse dignitaris Georgi Markov op deze manier is vermoord.

Exploding Toilet[bewerken]

Dit is de mythe waarbij Buster werd geïntroduceerd.

Mythe Status Notities
Een toilet ontploft indien er benzine in wordt gegoten, en dit vervolgens wordt aangestoken. Busted De benzine verbrandde, zonder dat er een explosie ontstond. Zelfs een beetje buskruit in het toilet leverde geen explosie op, maar lanceerde wel Buster.

Who Gets Wetter?[bewerken]

Deze mythe werd opnieuw getest in MythBusters Revisited in seizoen 3.

Mythe Status Notities
Als je tijdens een regenbui rent, word je minder nat dan wanneer je loopt. Busted¹ Bij de originele test kwam juist het omgekeerde naar voren: hoe sneller je loopt, hoe natter je wordt. Dit veranderde bij de tweede test in seizoen 3.

Aflevering 2 — "Cell Phone Destruction, Silicone Breasts, cd-rom Shattering"[bewerken]

Cell Phone Destruction[bewerken]

Mythe Status Notities
Gebruik maken van je mobiele telefoon tijdens het tanken kan een explosie veroorzaken. Busted Een normaal functionerende mobiele telefoon kan geen benzine of benzinedampen doen ontbranden, zelfs niet in een ruimte vol benzinedamp. Het echte gevaar zit in de elektrostatische ontlading die kan ontstaan als een chauffeur statisch geladen is (wat kan gebeuren bij het betreden en verlaten van de auto).

Silicone Breasts[bewerken]

Een spin-off van deze mythe werd getest in Myths Revisited uit seizoen 2.

Mythe Status Notities
Silicone implantaten voor borsten kunnen ontploffen op enorme hoogtes of bij lage luchtdruk. Busted De implantaten zijn zeer flexibel, en kunnen gemakkelijk enorme druk weerstaan.

Cd-rom Shattering[bewerken]

Mythe Status Notitie
Cd’s kunnen versplinteren als ze in een te snelle (40x of hoger) cd-romspeler worden gestopt. Gedeeltelijk Busted Er werd bewezen dat een hoge rotatie (van 8000 RPM) een cd kan doen versplinteren, maar de Mythbusters slaagden er niet in dit ook in een cd-romspeler voor elkaar te krijgen.

Aflevering 3 — "Barrel of Bricks, Urinating on the Third Rail, Eel Skin Wallet"[bewerken]

Barrel of Bricks[bewerken]

Dit was de eerste keer dat Buster geheel uit elkaar viel tijdens een experiment.

Mythe Status Notities
Een ongelukkige metselaar kan zichzelf meerdere malen verwonden bij een poging een ton vol bakstenen omhoog te hijsen. Plausible Slechts eenmaal werd dit effect bereikt, en toen was de ton al enorm verzwakt, en lieten de Mythbusters hem expres op een scherpe punt vallen.

Peeing on the Third Rail[bewerken]

Een spin-off van deze mythe werd getest in Myths Revisited in seizoen 2.

Mythe Status Notities
Urineren op de derde rail van een spoorlijn kan elektrocutie veroorzaken Busted Om dit te bereiken moet je bijna boven op de rails staan. Bij normale stand breekt de urinestraal in losse druppels, en die geleiden geen stroom.

Eelskin Wallet[bewerken]

Mythe Status Notities
Indien je een portemonnee hebt gemaakt van sidderaalleer, kan dit een statische ontlading opwekken die alles op je creditcards wist. Busted De meeste aalleren portemonnees worden gemaakt van een vis genaamd de slijmprik, en die wekken geen stroom op. Bovendien kunnen data op een creditcard niet zo makkelijk worden gewist.

Aflevering 4 — "Penny Drop, Deadly Microwaves, Radio Tooth Fillings"[bewerken]

Penny Drop[bewerken]

Mythe Status Notities
Een muntje dat van de bovenste verdieping van een wolkenkrabber valt, kan iemand die op de grond staat doden. Busted De totale massa van een muntje is niet groot genoeg om er een dodelijk voorwerp van te maken indien hij gewoon valt. Zelfs afgevuurd uit een geweer niet.

Radio Tooth Fillings[bewerken]

Mythe Status Notities
Het is Plausible dat vullingen in tanden radiosignalen oppikken. Busted De vullingen deden niet dienst als antenne.

Deadly Microwaves[bewerken]

Mythe Status Notities
Het is Plausible dat bij te lang onder een zonnebank liggen, je van binnenuit wordt gebraden. Busted Zonnebanken werken met uv-straling, en die werkt van buiten naar binnen. Je verbrandt dus eerder van buiten dan van binnen.
Je kan een Magnetron opblazen door er metaal in te stoppen. Busted Noch een lepel, noch een vork had enig effect, maar werden wel warm. Een aluminium bal gaf een lichtshow van elektrische ladingen, maar geen ontploffing.
Als een glas water wordt verhit in de magnetron en dan geroerd, kan het exploderen door kookvertraging. Confirmed Indien het water gedestilleerd water is (dus zonder zouten of mineralen erin), kan na verhitting toevoegen van iets (zout, suiker) een explosie veroorzaken.
Als je een Franse poedel in de magnetron zet, droogt zijn haar maar gaat hij dood (het beruchte Hondje in de magnetron-verhaal). Niet getest Adam en Jamie besloten dat ze een hond zoiets niet aan konden doen.

Aflevering 5 — "Hammer Bridge Drop, Buried Alive, Cola"[bewerken]

Hammer Bridge Drop[bewerken]

Mythe Status Notities
Je kan een val in het water vanaf grote hoogte overleven door een hamer vooruit te gooien, zodat het wateroppervlak alvast breekt. Busted De hamer breekt het oppervlak niet genoeg om je leven te redden.

Cola Mythes[bewerken]

Cola kan...

Mythe Status Notities
...bloedvlekken verwijderen. Confirmed De cola kon de bloedvlekken verwijderen.
...roest verwijderen Busted Dit had geen effect
...dienstdoen als toiletverschoner Niet in deze aflevering Dit deel van de mythe werd eerst niet uitgezonden. Het werd later getoond in de special "MythBusters Outtakes".
...chroom oppoetsen Confirmed en zelfs beter dan een schoonmaakproduct uit de winkel.
...een tand oplossen overnacht Busted De tand begon wel op te lossen, maar het zou veel langer dan één nacht duren om de tand geheel op te lossen
...een steak oplossen Busted De steak werd alleen zachter.
...een muntje oppoetsen. Confirmed De resultaten waren goed. Alleen een stukje munt waar zich een luchtbel had gevormd was niet schoon.
...accu’s schoonmaken. Plausible Het werkte, maar het leek erop dat gewoon water net zo goed werkte. De cola deed niet iets speciaals.
...vetvlekken verwijderen uit je wasgoed Busted Had totaal geen effect.
...motoren ontvetten Busted Had eveneens geen effect.
...sperma doden. Busted De cola verdunt het alleen.

Buried Alive[bewerken]

Mythe Status Notities
Het is mogelijk om uren of zelfs dagen in leven te blijven als je levend begraven wordt. Busted Jamie riskeerde zijn leven voor deze mythe. Eerst bleef hij 50 minuten in een doodskist die niet begraven werd. Daarna 30 minuten in een begraven kist. Normaal zou gebrek aan zuurstof iemand binnen een uur fataal worden. Ook kan de kist bezwijken onder het gewicht van de aarde erop. Dat tweede was de reden dat de test na 30 minuten werd gestaakt.

Aflevering 6 — "Lightning Strikes Tongue Piercing, Tree Cannon, Beat the Breath Test"[bewerken]

Lightning Strikes Tongue Piercing[bewerken]

Mythe Status Notities
Metalen piercings verhogen iemands kans om door de bliksem te worden getroffen. Busted De bliksem lijkt een lichaam met piercing vaker te raken, maar raakt nooit puur de piercing. Om echt bliksem aan te trekken heb je een piercing ter grootte van een deurknop nodig.

Tree Cannon[bewerken]

Mythe Status Notities
Onder belegering van een stam uit de buurt, bouwden middeleeuwse Hongaarse dorpelingen een werkend kanon uit een boomstam in slechts 1 nacht tijd. Maar bij een test explodeerde het kanon en doodde een grote groep dorpelingen. Gedeeltelijk Confirmed Het is onmogelijk zoiets in slechts 1 nacht tijd te doen met enkel het gereedschap van destijds. Maar de Mythbusters slaagden er wel in een boomstamkanon te bouwen dat ook werkte. Geladen met 5 pond buskruit en met de loop goed dichtgestopt explodeerde het kanon vervolgens.

Beat the Breath Test[bewerken]

Mythe Status Notities
Via verschillende middeltjes en trucjes kun je een ademtest voor alcohol misleiden, en laten denken dat je niet hebt gedronken. Busted Geen van de middeltjes werkte. Getest werden o.a. Pepermunt, een ui, een batterij in je mond, diep ademhalen vooraf en mondwater.

Aflevering 7 — "Stinky Car, Raccoon Rocket"[bewerken]

Stinky Car[bewerken]

Als een lijk lange tijd heeft liggen ontbinden in een auto, dan...

Mythe Status Notities
...kan het interieur van de auto beschadigd raken. Confirmed Er werden dode varkens in de auto gelegd gedurende twee maanden. Na die twee maanden waren de stoelen en deurpanelen vies en aan het desintegreren.
...kan de auto nooit goed genoeg worden schoongemaakt om alle stank te verwijderen. Plausible Zelfs met de hulp van een professioneel schoonmaakbedrijf kregen de Mythbusters de stank niet weg. Wel hebben ze de auto schoongekregen, maar de MythBusters vonden het niet praktisch, want als je dat voor elkaar wil krijgen, moet je alle kleine stukjes auto schoonmaken en repareren. Er waren ook een aantal dingen die ze niet schoonkregen, zoals de stoelen. Die onderdelen zijn weggegooid.
...kan de auto nooit goed genoeg worden schoongemaakt om hem nog te verkopen. Busted De MythBusters vonden een koper die de auto wilde verwerken tot reserveonderdelen.

Raccoon Rocket[bewerken]

Mythe Status Notities
Een man werd ooit 60 meter een rioolbuis uit gelanceerd toen hij probeerde benzine aan te steken om een wasbeer de pijp uit te jagen. Busted Buster vatte slechts vlam toen de benzine werd ontstoken. Pas toen Buster in een speciale verpakking werd gestopt zodat hij maar net in de buis paste, en in plaats van benzine buskruit werd gebruikt, werd hij gelanceerd.

Aflevering 8 — "Escape From Alcatraz, Duck Quack, Stud Finder"[bewerken]

Escape From Alcatraz[bewerken]

Mythe Status Notities
Het is mogelijk dat drie gevangenen die ooit spoorloos verdwenen van Alcatraz ontsnapt zijn met een rubberboot gemaakt van regenjassen. Plausible De Mythbusters wisten een opblaasbaar vlot van regenjassen te maken, en slaagden erin hiermee naar de kust te varen door handig gebruik te maken van de stromingen in de baai rond Alcatraz. De reden dat de mythe toch als "Plausible" eindigde was omdat er geen bewijs bestaat dat de gevangenen het ooit gehaald hebben.

Does a Duck's Quack Echo?[bewerken]

Mythe Status Notities
Het gekwaak van een eend bevat geen echo. Busted Met behulp van een audio-expert werd bewezen dat eendengekwaak wel een echo bevat. Deze mythe werd ook getest in Brainiac: Science Abuse.

Stud Finders & Mind Control Chips[bewerken]

Mythe Status Notities
Als je naar het Rode Kruis gaat om bloed te doneren, krijg je in het geheim chips geïmplanteerd die je gedachten beheersen, en die je kan vinden met een stud finder. Busted Hoewel een stud finder microchips onder de huid kan opsporen, werden er geen aangetroffen bij mensen die het Rode Kruis hadden bezocht.

Externe link[bewerken]