Lloyd Doesburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lloyd Doesburg.jpg

Lloyd Doesburg (29 april 1960 - bij Zanderij, 7 juni 1989) was een Surinaams-Nederlands voetballer (doelman) die in zijn carrière achtereenvolgens uitkwam voor Elinkwijk, Vitesse, Excelsior en Ajax. Bij Vitesse verwierf hij de bijnaam de kat.

Ajax[bewerken]

In augustus 1987 werd hij persoonlijk gebeld door Johan Cruijff met de vraag of hij de vertrekkende Fred Grim als tweede keeper van Ajax zou willen komen vervangen. Hij speelde als tweede doelman achter Stanley Menzo, maar hij kwam niet verder dan vijf wedstrijden. De laatste wedstrijd die Doesburg speelde was op 27 maart 1989.

SLM-ramp[bewerken]

Als enige afgevaardigde van de Nederlandse topclubs ging Doesburg op 7 juni 1989 mee naar Suriname om daar met het Kleurrijk Elftal vriendschappelijke duels af te werken tegen SV Boxtel, SV Robinhood en SV Transvaal. De wedstrijden werden uiteindelijk nooit gespeeld omdat de DC-8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij verongelukte in de jungle bij vliegveld Zanderij in Paramaribo. 176 inzittenden (waarvan 14 spelers van het Kleurrijk Elftal inclusief Doesburg en de coach) kwamen om. Er waren uiteindelijk maar elf overlevenden, waarvan drie spelers.

Uitvaart in Utrecht van Lloyd Doesburg.

Op 22 juni 1989 werd Doesburg begraven in het bijzijn van een groot deel van de selectie van Ajax 1 (waaronder Jan Wouters, Stanley Menzo, Aron Winter, Danny Blind, Bryan Roy, Dennis Bergkamp en Ronald en Frank de Boer).

Dennis Bergkamp[bewerken]

Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 1994 werd een vliegtuig, waarin zich de voltallige selectie van het Nederlands elftal bevond, ontruimd vanwege een bommelding. Buiten in de brandende zon werd Dennis Bergkamp herinnerd aan zijn vrienden die hij verloor bij de SLM-ramp (onder wie Lloyd Doesburg). Hierdoor ontstond, naar eigen zeggen, zijn vliegangst.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]