Lompret (Frankrijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lompret
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen
Lompret (Frankrijk)
Lompret
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Noorderdepartement (59)
Arrondissement Rijsel
Kanton Lambersart
Coördinaten 50° 40′ NB, 3° 0′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,1 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.182[1]
(704 inw./km²)
Hoogte 22 - 34 m
Overig
Postcode 59840
INSEE-code 59356
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Lompret is een gemeente in het Franse Noorderdepartement (regio Hauts-de-France) en telt 2359 inwoners (2005). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rijsel.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Lompret bedraagt 3,1 km², de bevolkingsdichtheid is 761,0 inwoners per km². Het dorp ligt net buiten de aaneengesloten stadswijken van de Rijselse agglomeratie. De bebouwing is geconcentreerd langs een as van het zuidoosten naar het noordwesten (rue de l'Eglise) en gaat terug op de structuur van een straatdorp. Tot omstreeks 1980 had het dorp zijn oude landelijke karakter goed bewaard, maar wordt nu gedomineerd door residentiële verkavelingen van inwijkelingen uit de stad.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Longpret gaat terug op een Latijnse samenstelling uit longum 'lang' en pratum 'wei', een benoemingsmotief dat in veel Franse plaatsnamen terugkomt (Lomprez, Longpré enz.). De naam verwijst naar de hoger gelegen weiden die niet onder water kwamen (in tegenstelling tot de meersen aan de verderop gelegen Deule).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp wordt voor het eerst vermeld in 1144 wanneer de parochierechten toegewezen worden aan de kapittelkerk Sint-Pieters in Rijsel. Al in de 17e en 18e waren er enkele buitenhuizen van burgers en edellieden, onder meer het kasteel van Villers en dat van de la Phalecque.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het Brits-Duitse front dichtbij, wat tot veel beschadigingen leidde, echter niet tot een totale vernietiging zoals naburige, meer westelijk gelegen dorpen.

De onderstaande kaart toont de ligging van Lompret (Frankrijk) met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Lompret, zicht op de hoofdstraat
Lompret, gemeentehuis

Het dorp heeft nog verschillende 18e- en 19e-eeuwse hoeves bewaard. Centraal in het dorp staan de neo-romaanse kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opneming uit 1902 en het nieuwe gemeentehuis.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lompret (Nord) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Populations légales 2021.