Lorup

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lorup
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Lorup
Lorup (Nedersaksen)
Lorup
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Emsland
Samtgemeinde Werlte
Coördinaten 52° 56′ NB, 7° 39′ OL
Algemeen
Oppervlakte 51,35 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
3.249
(63 inw./km²)
Hoogte 30 m
Burgemeester Wilhelm Helmer (CDU)
Overig
Postcode 26901
Netnummer 05954
Kenteken EL
Gemeentenr. 03 4 54 033
Website www.lorup.de
Locatie van Lorup in Emsland
Kaart van Lorup
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Lorup is een gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De gemeente is onderdeel van de Samtgemeinde Werlte in het landkreis Emsland. Lorup telt 3.249 inwoners.[1]

Lorup ligt in de aan natuurschoon rijke omgeving van de Hümmling in een op de Nederlandse provincie Drenthe gelijkend landschap. De gemeentehoofdplaats Werlte ligt 9 km ten zuiden van Lorup.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp ligt aan een noord-zuid verlopende provinciale weg. Zuidwaarts loopt deze naar Werlte ( 9 km) en nog 16 km verder naar Löningen. Noordwaarts loopt deze weg naar een kruispunt met de Bundesstraße 401 (13 km) en uiteindelijk nog 34 km verder naar Leer.

Lorup is, afgezien van een enkele malen per dag rijdende bus naar Werlte, per openbaar vervoer vrijwel niet te bereiken.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp Lorup heeft een sterk agrarisch karakter behouden. De enige fabriek van betekenis in het dorp is een grote pluimveeslachterij. Verder is er veel midden- en kleinbedrijf van alleen plaatselijke of regionale betekenis. Veel van deze bedrijven zijn ook sterk van de agrarische sector afhankelijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lorup werd in 834 als „Ladorpe“ (-loo-dorp) voor het eerst vermeld, en wel in een belastingregister van de Abdij Corvey. Het deelde verder de lotgevallen van het stadje Werlte.

Lorup kwam in maart 1998 in het nieuws door een soortgelijke moordzaak als die van de dood van Nicky Verstappen, ook in 1998, in Nederlands Limburg. Een elfjarig meisje was tussen Barßel en Friesoythe van haar fiets getrokken, verkracht en vermoord. Het stoffelijk overschot van het kind werd in de gemeente Lorup gevonden. Uiteindelijk werd de dader gevonden dankzij een DNA-match binnen een verwantschapsonderzoek op basis van de genetische vingerafdruk. Het bleek een man uit de stad Oldenburg te zijn, die nog ten minste één soortgelijk misdrijf had gepleegd, en uiteindelijk levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd. Dit was eerst de tweede keer, dat een dergelijk grootschalig onderzoek in Duitsland werd verricht.

Zie de categorie Lorup van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.