Twist (Duitsland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Twist
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Twist
Twist (Duitsland)
Twist (Duitsland)
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Emsland
Coördinaten 52° 37′ NB, 07° 2′ OL
Algemeen
Oppervlakte 105,61 km²
Inwoners (31-12-2014[1]) 9.499 (90 /km²)
Hoogte 19 m
Burgemeester Ernst Schmitz (CDU)
Overig
Postcode 49767
Netnummer 05936
Kenteken EL
Gemeentenummer 03 4 54 054
Website www.twist-emsland.de
Locatie van Twist in Emsland
Twist in EL.svg
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Twist is een gemeente in het Duitse Landkreis Emsland in de deelstaat Nedersaksen. Twist ligt aan de Nederlandse grens. De gemeente telt 9.499 inwoners.[1]

De gemeente is onderverdeeld in de kerngebieden (Ortsteilen):

Gemeinde Twist.png
  1. Adorf
  2. Hebelermeer
  3. Hesepertwist (Twist-Siedlung)
  4. Neuringe
  5. Rühlermoor/Rühlerfeld
  6. Rühlertwist (Twist-Bült)
  7. Schöninghsdorf

Geografie[bewerken]

Twist bevindt zich aan de Nederlandse grens ten zuidoosten van Emmen. Het ligt in een voormalig hoogveengebied, het Bourtangermoeras, dat vanaf eind achttiende eeuw werd ontgonnen en bewoond. Twist grenst aan de Nederlandse veendorpen Zwartemeer, Weiteveen en Nieuw-Schoonebeek, waar een aanzienlijk aantal inwoners in de negentiende eeuw vanuit Twist zijn komen wonen.

Ten zuidoosten van Twist ontspringt de Grenzaa, in Nederland bekend als het Schoonebekerdiep.

Buurgemeenten[bewerken]

In het noorden grenst de plaats aan de stad Haren, in het oosten aan de stad Meppen en de gemeente Geeste. In het zuiden grenst Twist aan de samtgemeinde Emlichheim en de samtgemeinde Neuenhaus en aan de gemeente Wietmarschen in het district Grafschaft Bentheim.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

Hesepertwist en Rühlertwist gelden als "oorsprongsgebied" van de in deze vorm ontstane gemeente in 1964.

In 1968 sloot de gemeente Schöninghsdorf op vrijwillige basis zich aan bij de gemeente. Deze bereikte in 1974 de huidige omvang met de gemeentelijke herindelingen in Nedersaksen. In dat jaar werden de gemeenten Adorf, Hebelermeer, Neuringe, en uit de gemeente Emslage de plaatsen Rühlermoor en Rühlerfeld toegevoegd.

Naam[bewerken]

De naam is van Nederlandse oorsprong en duidt op een langjarig conflict over de ligging van de Nederlands-Duitse grens. Het was betwist gebied, of volgens het plaatselijke dialect Twistrich (vlg. tweestrijd).

Cultuur[bewerken]

De Heimathaus Twist is een gereconstrueerde oude boer huis in het centrum van Twist. Het Heimathaus Twist is bekend voor blues en folk concerten. Direct naast de Heimathaus Twist is het Erdöl-Erdgas-Museum Twist (museum voor aardolie en aardgas). De aardolie en aardgas-industrie heeft een lange geschiedenis op het gebied van Twist.

Onderwijs[bewerken]

In Twist zijn 5 lagere scholen en één Realschule. Na een groter bouwproject in 2007, dit Realschule fungeert als dagschool. In 2009 ook de lagere scholen werden omgezet in dagscholen. Op de scholen het is mogelijk dat de leerlingen krijgen een warme maaltijd en worden toezicht houden over de dag.

Sport[bewerken]

In Twist zijn verschillende sportverenigingen. Voetbal is de dominante sport, maar basketbal, tafeltennis, danssport, paardrijden, zwemmen, tennis, handbal en gymnastiek worden ook aangeboden.

Economie en Infrastructuur[bewerken]

Verkeer[bewerken]

Met de auto[bewerken]

Twist heeft een directe verbinding met de Autobahn 31 (snelweg), die fungeert als noord-zuid route tussen de Noordzee en het Ruhrgebied. Twist is ook direct verbonden met de Europese weg E 233 die aan Duitse zijde als een Autobahn is omgebouwd tot aan de aansluiting met de Autobahn 31 en aan Nederlandse zijde heeft het de status van autosnelweg A 37. Deze E-weg (E 233) verbindt de Nederlandse Randstad met het Duitse Hamburg en ten slotte Scandinavië. Aan Duitse zijde zijn vergevorderde plannen om de komende jaren het weggedeelte tussen A31 en A1 over de gehele afstand tot een Autobahn om te bouwen.

Luchtverkeer[bewerken]

De dichtstbijzijnde internationale luchthaven is de luchthaven Münster / Osnabrück (FMO), dat is gevestigd in Greven, 100 km verderop. De internationale luchthaven van Düsseldorf is de dichtstbijzijnde luchthaven hub voor intercontinentale vluchten, ongeveer 180 km afstand, de internationale luchthaven Schiphol ligt op ongeveer 200 km afstand.

Economie[bewerken]

Tot het midden van de jaren negentig domineerden de ruwe olie-, aardgas- en veen-industrie de economie in Twist. Vooral in deze sectoren ging in de laatste jaren veel werkgelegenheid verloren. Sindsdien hebben zich vele kleine en middelgrote bedrijven gevestigd in Twist, met name in het industriegebied bij de Autobahn. De grootste werkgever in Twist is het Nederlandse bedrijf Wavin. Dit bedrijf is Europees marktleider voor kunststof leidingsystemen.