Louis Rhead

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Louis Rhead in 1907

Louis John Rhead (Staffordshire, 1857Amityville, Verenigde Staten, 1926) was een Britse kunstschilder en tekenaar die reeds op jonge leeftijd van 1872 tot 1875 naar Parijs ging om daar het vak te leren bij de Franse schilder Gustave Boulanger (1824-1888) die onder de naam salon-schilder bekendstond. Na zijn terugkeer naar Engeland ging hij eerst naar South Kensington School of Art en ging daarna werken als ontwerper van affiches en boekbanden voor de uitgever Cassell.

De Amerikaanse uitgever Appleton bood Rhead een baan aan als kunst-medewerker in New York in 1883, met een Amerikaans staatsburgerschap in het vooruitzicht. Hij oogstte succes als ontwerper van affiches, illustrator van tijdschriften en het ontwerpen van patronen voor keramiek en naaldwerk. Hij werkte samen met zijn broers George en Frederick, bij het illustreren van boeken zoals A Pilgrim's Progress en andere uitgaven die te maken hadden met de Arthur-legendes.

Van 1891 tot 1894 ging hij toch weer verder met zijn kunststudie in Parijs en Londen, beïnvloed door de kunstenaars Eugène Grasset, Walter Crane en William Morris.

Zo rond 1890 had Rhead al zo’n 100 affiches ontworpen, in Engeland voor Cassell's Magazine en de Weekly Dispatch en in Amerika voor The Century, St. Nicholas, Harper's, The Bookman en Scribner's Rheads posters werden wereldwijd gewaardeerd en exposities van zijn werk werden gepresenteerd in Londen in 1896 en in Parijs bij de Salon des Cent in 1897. Na 1900 maakte Rhead illustraties voor literaire boeken en hij schreef diverse boeken over sportvissen.

Enige door Rhead geïllustreerde boeken[bewerken]

  • John Bunyan: The Pilgrim's Progress from this World to that Which is to come; met honderd en twintig illustraties door de gebroeders: George Woolliscroft Rhead, Frederick Rhead & Louis John Rhead
  • Robin Hood and his Outlaw Band in Sherwood Forest. Harper & Brothers, New York, 1912.
  • David Wyss; Swiss Family Robinson: geïllustreerd door Louis John Rhead. Harper Bros, New York, 1909.