Louise Henriëtte van Bourbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louise Henriëtte
Arms of Louise Henriette de Bourbon as Duchess of Orléans.png

Louise Henriëtte de Bourbon (Parijs, 20 juni 1726 – aldaar, 9 februari 1759) was een Franse prinses en door haar huwelijk eerst hertogin van Chartres (1743-1752) en later hertogin van Orléans (1752-1759).

Leven[bewerken]

Louise Henriëtte was een dochter van Louis Armand de Bourbon, prins van Conti en Louise Elisabeth van Bourbon. Louise Henriëtte was een Prinses van het Eerste Bloed. En was vooral in het begin van haar leven bekend aan het hof als Mademoiselle de Conti.

Ze trad in het huwelijk met haar neef, Lodewijk Filips I van Orléans, op 17 december 1743. De vrome vader van de bruidegom, Lodewijk IV van Orléans, had veel problemen bij het vinden van een geschikte vrouw voor zijn zoon, en ondanks de niet zo glorieuze achtergrond van Louise Henriëtte dacht de hertog van Orléans dat het meisje een model was van christelijke deugden, vooral omdat ze was opgevoed in een klooster. Deze beslissing bleek een vergissing. Louise Henriëtte veroorzaakte vele schandalen tijdens haar huwelijk.

Het huwelijk bracht drie kinderen:

Kinderen[bewerken]

Haar zoon, Lodewijk Filips, verklaarde tijdens een toepspraak voor veel publiek tijdens de Franse Revolutie, dat zijn echte vader niet de man was van zijn moeder, maar in plaats daarvan een wagenmenner die werkte in het Palais Royal. Dit was niet erg waarschijnlijk, gezien de opvallende gelijkenissen tussen vader en zoon.

Louise Henriëtte overleed op jonge leeftijd.