Luc Smets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luc Smets
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Luc Jan Frans Smets
Geboren Leuven
Land België
Werk
Genre(s) Pop
Poprock
Disco
Beroep Zanger, componist, arrangeur en dirigent
Act(s) The Pebbles
Shampoo
Dream Express
No Joke
Strato-Vani
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Luc Jan Frans Smets (soms geschreven als Luk Smets) is een Vlaamse zanger uit Steendorp, componist, arrangeur en dirigent.

Levensloop[bewerken]

Hij begon met accordeon te spelen en studeerde daarvoor bij Jules Willems.[1] Nadien studeerde hij aan het conservatorium van Mechelen en in Boston.

Hij kwam in 1966 bij de popgroep The Pebbles, en schreef mee aan onder andere hun grootste hit, Seven Horses in the Sky. Toen the Pebbles uit elkaar gingen, vormde Luc samen met onder meer Pebbles-drummer Marcel "Cel" De Cauwer de groep "Shampoo". Shampoo bracht één LP uit in 1972 met jazzrock-getinte muziek; maar ze kende geen commercieel succes. De groep werd de begeleidingsgroep van de Nederlandse Hearts of Soul. In 1973 bracht Shampoo een single uit, "All of us", waaraan de Hearts of Soul meededen. In 1974 verschenen onder de artiestennaam Hearts of Soul & Shampoo op Barclay een LP en single, beide getiteld "We love the policeman"[2].

Uit deze combinatie ontstond in 1975 Dream Express met Luc en de zusjes Maessen uit Hearts of Soul; die was meer disco-georiënteerd. In 1977 ging Dream Express naar het Eurovisiesongfestival met A Million in 1,2,3. Daarmee eindigden ze met 69 punten op de 7e plaats op 18 deelnemers. Na het vertrek van Patricia Maessen uit de groep gingen Luc, Bianca en Stella nog tot 1981 verder als "LBS".

Naderhand is Luc vooral werkzaam geweest als componist, arrangeur en producer. Hij schreef muziek voor tv-kinderseries (Tik Tak, Musti, Plons de kikker) en de "Blinker"-films naar de boeken van Marc De Bel (Blinker, Blinker en het Bagbag-juweel).

Hij nam voor een benefiet-CD voor Artsen zonder Grenzen nog een nummer op, The Simpleton, dat door de radio werd opgepikt en op een Donnamour-compilatiecd terechtkwam.

Eind 2002 vormden hij en enkele oude vrienden, onder meer ex-Pebblescollega Marcel De Cauwer, de coverband "No Joke".[3]

In 2003 verzorgde hij de muzikale leiding en arrangementen voor de muzikale komedie "Zo Mooi, Zo Blond" van Het Nieuwe Boulevardtheater (een productie van Studio 100) met onder andere Nicole & Hugo, Daisy Thijs, Dirk Van Vooren, Kelly Pfaff, Free Souffriau en Dimitri Verhoeven.[4] In 2004 was hij musical-director en arrangeur van de musical "Bloedbroeders", een Vlaamse versie van de Engelse musical "Blood Brothers".

Hij is ook de vaste arrangeur en dirigent van het orkest Strato-Vani, dat populaire melodieën en evergreens in nieuwe arrangementen brengt.

Externe links[bewerken]