Lush (cosmetica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lush is een Brits bedrijf dat zich bezighoudt met het duurzaam en diervriendelijk produceren en verkopen van handgemaakte cosmetica-artikelen zoals zeep, bodylotion en make-up.

Geschiedenis[bewerken]

Lush is opgericht in 1994 onder de naam Cosmetics to Go. Oprichters Mark en Mo Constantine openden de eerste winkel in het Britse Poole. Vanaf 10 april 1995 heeft het de huidige naam, die het resultaat is van een prijsvraag.

Globalisering[bewerken]

Wereldwijd zijn er 800 Lushwinkels, verspreid over 51 landen. De Nederlandse winkels zijn gevestigd in Amsterdam (3), Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Haarlem, Den Haag, Maastricht en Utrecht. In België bevinden de winkels zich in Brussel (2), Gent en Antwerpen.

Dierenvriendelijk en maatschappelijk verantwoord[bewerken]

Alle producten van Lush zijn handgemaakt, vers, geschikt voor vegetariërs en dierproefvrij. Ook de ingrediënten worden niet op dieren getest. Daarnaast zijn veel producten geheel vrij van dierlijke ingrediënten, en daarmee ook geschikt voor veganisten.

Minimaal gebruik verpakkingsmateriaal[bewerken]

Om het gebruik van plastic terug te dringen heeft men shampoo, bad- en massageolie in vaste vorm ontwikkeld. Deze producten worden aangeboden als kleurige blokken en de klanten krijgen voor het vervoer een papieren zakje. Sommige producten worden wel in een plastic fles of pot geleverd. De potten worden door Lush gerecycled als klanten ze terugbrengen naar de winkel. Om het terugbrengen te stimuleren, geeft Lush een bepaald product cadeau aan klanten die vijf lege potten inleveren.

De fabrieksmedewerkers plakken op de verpakte producten een sticker met daarop hun naam, de productiedatum en een afbeelding van hun hoofd. Hiermee wordt benadrukt dat de producten vers en handgemaakt zijn

Transport[bewerken]

Een andere manier waarop Lush ernaar streeft de belasting van het milieu te minimaliseren, is ervoor te zorgen dat de producten compact zijn en lang mee gaan. Hierdoor is er minder transport nodig. Overigens geldt dit niet voor alle producten, de zogenaamde 'bath bombs' zijn tamelijk groot en bedoeld voor eenmalig gebruik.

Social media[bewerken]

Lush is zelf actief op Facebook, YouTube, Instagram en Google+. Via de Lushwebsite en YouTube verspreidt Lush video's waarin getoond wordt hoe de producten worden gemaakt. Hierin zijn de fabrieksmedewerkers van Lush te zien tijdens hun werkzaamheden.

Klanten van Lush plaatsen filmpjes op YouTube, waarin zij laten zien welke producten ze hebben gekocht. In dergelijke video's zie je Lushklanten in beeld, die hun producten uitpakken, tonen en eraan ruiken om de geur te kunnen omschrijven. Sommige van deze video's hebben tienduizenden kijkers. Dat geldt overigens ook voor een aantal van de video's die Lush zelf plaatst.


Externe link[bewerken]