Ma Ying-jeou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ma Ying-jeou (馬英九)
Ma Ying-jeou (馬英九)
Ma Ying-jeou (馬英九)
Geboren Kowloon, 13 juli 1950
Land Republiek China (Taiwan)
Functie President van de Republiek China (Taiwan)
Sinds 20 mei 2008
Voorganger Chen Shui-bian
Partij Kwomintang (KMT)
Handtekening Handtekening
Functies
1993-1996 Minister van Justitie
1998-2006 Burgemeester van Taipei
2005-2007,
2009-heden
Voorzitter van de Kwomintang
2008-2012 President van Taiwan (eerste ambtstermijn)
2012-heden President van Taiwan (tweede ambtstermijn)
[www.president.gov.tw (en) Website]
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Ma Ying-jeou
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 馬英九
Vereenvoudigd 马英九
Hanyu pinyin Mǎ Yīngjiǔ
Wade-Giles Ma Ying-chiu
Tongyong pinyin Ma Yingjiou
Jyutping (Standaardkantonees) maa5 jing1 gau2
Standaardkantonees Màa Yíng Kǎuw
Yale (Standaardkantonees) ma5 ying1 gau2
Dapenghua Màa Yáng Kǎuw
Peng'im (Chaozhouhua) bhe2 eng1 gao2
Minnanyu Má Eng-kiú
Shanghainees [mA iŋ˥ ʨiɤ]

Ma Ying-jeou (Trad. Chinees: 馬英九) (Kowloon, 13 juli 1950) is een politicus en staatsman in Taiwan. Hij is sinds mei 2008 de president van de Republiek China (Taiwan) en werd in 2012 herkozen.

Levensloop vooraf[bewerken]

Ma Ying-jeou's vader was een Kwomintang-soldaat die na de oprichting van Volksrepubliek China naar Hongkong vluchtte. Toen hij ongeveer acht jaar oud was, verhuisde zijn familie naar Taiwan. Toen hij twintig was ging hij aan de Amerikaanse universiteit Harvard studeren. In 1977 trouwde hij met een Chinese medestudent van Harvard. Hij is ook een alumnus van de Nationale universiteit van Taiwan. Hij heeft Hongkong nooit vergeten en heeft na zijn verhuizing naar Taiwan nog drie keer Hongkong bezocht.

In de jaren 90 van de 20ste eeuw was hij de minister van Justitie. In 1998 werd hij de burgemeester van Taipei. Daarna werd hij gekozen tot voorzitter van de Kwomintang (KMT), maar hij trad af nadat hij officieel werd aangeklaagd vanwege corruptie. Hij is echter daarvoor meerdere malen vrijgesproken.

Eerste presidentiële ambtstermijn[bewerken]

In 2008 was hij presidentskandidaat van de Kwomintang voor de presidentsverkiezingen 2008 van de Republiek China. Zijn tegenstander was Frank Hsieh van de DPP. De Presidentsverkiezingen van Republiek China 2008 heeft Ma uiteindelijk ruim gewonnen met 58% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Ma Ying-jeou zoekt meer toenadering met het vasteland van China en heeft beloofd om met name nauwere economische banden aan te gaan.

Herverkiezing 2012 en tweede ambtstermijn[bewerken]

Ma volgde zichzelf op als president van de Republiek China na zijn verkiezingsoverwinning in 2012. Zijn tweede ambtstermijn is voorzien tot 2016.

De Chinese president Xi Jinping en Ma Ying-jeou hebben elkaar op 7 november 2015 in Singapore ontmoet.[1] Dit was voor de eerste keer sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 dat de twee landen elkaar op het hoogste niveau hebben gesproken.[1] De staatshoofden hebben geen overeenkomsten getekend of verklaringen afgelegd. De relatie tussen beide landen is door de inzet van Ma iets verbeterd. Taiwan kiest op 16 januari 2016 een nieuwe president.[1] In de peilingen heeft de pro-Chinese Nationale Volkspartij van Ma een achterstand op de Democratische Progressieve Partij, die zich juist inzet voor onafhankelijkheid van China.[1]