Madammen met een bontjas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Madammen met een Bontjas
Single van:
Urbanus
Van het album:
Is er toevallig een Urbanus in de zaal?
Uitgebracht 1980
Soort drager Vinyl LP Album
Opname 1979
Duur 2:51
Label Philips
Schrijver(s) Urbain Servranckx en Jean Blaute
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Madammen met een bontjas is een humoristisch protestlied uit 1980 van de Belgische cabaretier, zanger en komiek Urbanus. Het is een van zijn bekendste nummers.

Reportage uit 1953 over Nederlandse bontfirma's die reclame voor hun product maken door een dertigtal mannequins in Amsterdam in het openbaar hun bontmantels te laten showen.

Thema[bewerken | brontekst bewerken]

Het komische liedje neemt vrouwen die bont dragen op de hak. Urbanus verklaart tot zijn luisteraars dat hij een kledingszaak wil beginnen in "madammenvellen". Hij is van plan deze madammen met een bontjas te vangen tijdens banketten, paardenrennen, deftige recepties en in de Avenue Louise, Saturday Night Fever pub, de Rotary Club en de Lions Club. Net zoals van dieren allerlei producten worden gemaakt is Urbanus van plan om uit de verschillende lichaamsdelen van deze gevangen dames luchtmatrassen, vliegende sigaren, champagneflesdoppen, insecticide, pleisters, vuilniszakken, een Smyrnatapijt, stopcontacten, scheidsrechtersfluitjes, elastiekjes en leer te vervaardigen en verkopen. Urbanus besluit het nieuws met de mededeling dat hij hiermee rijk zal worden en met de opbrengst twee jassen uit stekelvarkensvellen zal laten maken voor hem en zijn vrouw. Want, zo zingt hij: "zo hebben we altijd plaats op de bus en op de tram."

Cover[bewerken | brontekst bewerken]

Het lied werd in 2007 door Bart Peeters gecoverd tijdens het hommage-concert "Urbanus Vobiscum". Ook Urbanus zelf speelde het nummer diezelfde avond.

In populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Meewerkende artiesten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]