Maddox Cove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Maddox Cove
Plaats in Canada Vlag van Canada
Maddox Cove (Newfoundland en Labrador)
Maddox Cove
Situering
Provincie Newfoundland en Labrador
Censusdivisie Divisie Nr. 1
Regional service board Eastern Region
Gemeente Petty Harbour-Maddox Cove
Coördinaten 47° 28′ NB, 52° 42′ WL
Algemeen
Inwoners
(2021)
ca. 600
Overig
Netnummer 709
Tijdzone UTC−3:30
Portaal  Portaalicoon   Canada

Maddox Cove is een dorp in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] Het dorp ligt aan de oostkust van Newfoundland en maakt deel uit van de gemeente Petty Harbour-Maddox Cove.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste inwoners vestigden zich reeds in de 17e eeuw aan de oevers van Maddox Cove, dat historisch gezien een vissersdorp is.[2] Ook in de 21e eeuw blijft de vangst van voornamelijk kabeljauw en Chionoecetes-krabben een belangrijke inkomstenbron, al is een deel van de economie zich gaan richten op het toerisme.[2]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maddox Cove ligt aan de gelijknamige inham van Motion Bay, een baai van de Atlantische Oceaan aan de oostkust van het schiereiland Avalon. Het door heuvels omringde dorp is gelegen aan provinciale route 11 en ligt een halve kilometer ten noorden van het ongeveer half zo grote Petty Harbour. Tezamen met dat dorp vormt het de gemeente Petty Harbour-Maddox Cove, een deel van de Metropoolregio St. John's.

Zo'n 3 km ten zuidwesten van de plaats begint de bebouwing van Goulds, een van de grote zuidelijke buitenwijken van de provinciehoofdstad St. John's. Downtown St. John's ligt daarentegen zo'n 9 km verder noordwaarts.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]