Maha Vajiralongkorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maha Vajiralongkorn
1952-
HRH Vajiralongkorn (Cropped).jpg
Kroonprins van Thailand
Periode 1952-heden
Voorganger Rama VIII
Opvolger --
Vader Rama IX
Moeder Sirikit
Dynastie Chakri-dynastie

Somdet Phra Boromma-orasathirat Chao Fa Maha Vajiralongkorn Sayammakutratchakuman (Thai: สมเด็จพระบรมโอรสาธิราช เจ้าฟ้ามหาวชิราลงกรณฯ สยามมกุฎราชกุมาร), kortweg Maha Vajiralongkorn (28 juli 1952), is de kroonprins van Thailand. Hij is de zoon van de regerende Koning Rama IX.

Familie[bewerken]

De kroonprins heeft drie zusters: de oudere prinses Ubol Ratana Rajakanya en de jongere prinsessen Maha Chakri Sirindhorn en Chulabhorn Walailak. Hij was sinds 3 januari 1977 getrouwd met prinses Soamsavali Kitiyakara. Samen hebben zij een dochter, prinses Bajrakitiyabha (Phra Chao Lan The Phra On Chao Bajrakitiyabha). Sinds eind jaren 70 was hij samen met Yuvadhida Polpraserth. Zijn eerste vrouw weigerde jarenlang een echtscheiding. Pas in juli 1993 werd het huwelijk ontbonden. Met Yuvadhida trouwde hij in februari 1994. Zij verliet hem in 1996. Samen hebben zij vier zonen: prins Chudhavajra (Momchao Chudhavajra Mahidol, geboren 1979), prins Vajaresra (Momchao Vajaresra Mahidol, 1981), prins Chakrivajra (Momchao Chakrivajra Mahidol, 1983 ) en prins Vajaravira (Momchao Vajaravira Mahidol, 1985), en een dochter, prinses Sirivannavari Nariratana (Phra Chao Lan De Phra Ong Chao Sirivannavari Nariratana, 1987).

Doordat zijn eerste huwelijk geen mannelijke afstammeling voortbracht (zijn latere zonen zijn niet relevant voor de wet), heeft de regering van Thailand een wetswijziging doorgevoerd. Sindsdien mogen ook vrouwen de troon bestijgen.

Vajiralongkorn trouwde op 10 februari 2001 met zijn derde vrouw Srirasmi Mahidol na Ayuthaya. Op 15 juni 2005 werd zij prinses Srirasmi. Op 29 april 2005 kregen zij een kind: prins Dipangkorn Rasmijoti. Dipangkorn Rasmijoti is tweede in de lijn van troonopvolging. Zijn koninklijke titel is Phra Chao Lan De Phra Ong Chao Thipangkon Ratsamichot.

Publiek, carrière en titel[bewerken]

De kroonprins is in Thailand impopulair. Redenen hiervoor zijn zijn militaire carrière en zijn vluchtige persoonlijke leven.[1] Zijn ouders zijn daarentegen wel populair.

In juli 2011 kwam hij in het nieuws nadat zijn Boeing 737 in beslag werd genomen op de luchthaven van München. Het toestel werd niet toegelaten tot de start. Dit was te wijten aan een twintig jaar oude vordering van een Duits bedrijf dat de Don Mueang Tollway aan had gelegd. De vordering bedroeg 36 miljoen euro. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken voldeed uiteindelijk het bedrag.

Hij draagt de koninklijke titel Somdet Phra Chao Fah Maha Vajiralongkorn Boroma Orasathirat en is generaal in het Thaise leger, admiraal van de marine en Air Chief Marshal bij de luchtmacht, waarbinnen hij eigen squadron heeft op Don Muang RTAFB in Bangkok.

Trivia[bewerken]