Marchés jufferduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Marche' jufferduif)
Ga naar: navigatie, zoeken
Marchés jufferduif
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven)
Geslacht: Ptilinopus (Jufferduiven)
Soort
Ptilinopus marchei
(Oustalet, 1880)
Marchés jufferduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Marchés jufferduif (Ptilinopus marchei) is een duif die alleen voorkomt in de Filipijnen.

De lokale naam voor deze vogel is Punay.

Algemeen[bewerken]

Marchés jufferduif is de grootste soort van de in de Filipijnen voorkomende soorten uit het geslacht Ptilinopus. De mannetjes en vrouwtjes van deze soort lijken sterk op elkaar, waarbij het mannetje wat groter is. De kop en wang van de Marchés jufferduif zijn oranje. Onder en achter het oog zijn ze zwart. Bovenaan de rug en op de vleugels is deze soort zwart met een lichtgroene gloed. Een deel van de vleugels halverwege is vuurrood. De onderzijde van de rug, de stuit en bovenzijde van de staart is smaragdgroen. Het uiteinde van de staart is grijs. De kin is vaalgeel en de borst en buik grijs. Midden op de borst zit een plek die van boven oranje is verloopt naar vuurrood. De onderzijde van de staart is vaalgrijs. De bovenzijde van een juveniel is bronsachtig bruin met groen. De onderzijde is grijs met bronsachtig groen. Verder zijn er sporen van rood op de kop en vleugels en soms ook op de borst. De snavel is rood aan de basis en geel aan het uiteinde. De binnenste oogring is geel en de buitenste felrood. De poten zijn donkerrood.

Het mannetje van deze soort wordt inclusief staart 38 centimeter en heeft een vleugellengte van 19,5 centimeter. Het vrouwtje wordt inclusief staart 34 centimeter met een vleugellengte van 17,5 centimeter.

Marchés jufferduif is een erg schuwe vogel.

Ondersoorten, verspreiding[bewerken]

Van Marchés jufferduif zijn geen verschillende ondersoorten bekend. De vogel komt voor in het Cordillera gebergte, het noordelijke deel van het Sierra Madre gebergte en Mount Banahao op het eiland Luzon. Mogelijk komt de soort ook voor in het zuidelijke deel van het Sierra Madre gebergte.

Leefgebied[bewerken]

Marchés jufferduif komt normaal gesproken voor in mossy forest boven de 1000 meter, maar is ook wel een enkele keer wat lager te vinden.

Voortplanting[bewerken]

Van het nest of de eieren van deze soort in het wild is niets bekend .