Maria Teresa Mestre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Teresa Mestre
1956
Maria Teresa Mestre.jpg
Groothertogin van Luxemburg
Periode 2000-heden
Voorganger Josephine-Charlotte
Vader José Antonio Mestre
Moeder Maria Teresa Batista y Falla

Maria Teresa Mestre y Batista (Havana, 22 maart 1956), groothertogin-gemalin van Luxemburg, is de echtgenote van groothertog Hendrik van Luxemburg.

Jeugd[bewerken]

Maria Teresa werd geboren in Havana, Cuba, als de dochter van José Antonio Mestre en Maria Teresa Batista y Falla. In oktober 1959, aan het begin van de Cubaanse Revolutie, vertrok Maria Teresa met haar ouders uit Cuba, uit angst voor Fidel Castro's politieke ambities. De familie ging in New York wonen, waar Maria Teresa eerst op de Marymount School zat. Vanaf 1961 vervolgde ze haar opleiding aan de Lycée Français de New York.

In juni 1965 woonde ze met haar ouders een tijdje op het familielandgoed in Santander, Spanje, waarna ze permanent gingen wonen in Zwitserland. Maria Teresa volgde eerst onderwijs aan het Institut Marie-José in Gstaad, later zat ze op de kostschool Marie-Thérèse in Genève. Ze behaalde daar haar diploma in juni 1975.

Studie in Genève[bewerken]

In 1980 studeerde ze af aan de Universiteit van Genève in politicologie. Op deze universiteit ontmoette ze Hendrik, de toenmalige erfgroothertog van Luxemburg. Gedrurende vier jaar studeerden ze beiden politicologie, waarbij ze soms in dezelfde groepen werkten.

Talen[bewerken]

Spaans is haar moedertaal, maar Maria Teresa sprak als kind al Frans, doordat ze op een Franstalige school in New York zat en omdat ze in Zwitserland heeft gewoond. Ze leerde ook op vroege leeftijd Engels spreken. Na haar huwelijk leerde ze snel Luxemburgs, waar haar schoonmoeder nooit aan toe was gekomen. ( Dit is evenwel verklaarbaar: voor een Franstalig-Belgische als voormalig groothertogin Joséphine Charlotte was het aanleren van een Duits/Moezelfrankisch dialect als het Luxemburgs net zomin voordehandliggend als het zich eigenmaken van een Nederlands/Vlaams dialect als het Antwerps. Bovendien - let wel - het Luxemburgs is pas sinds 1980 als gestandaardiseerde taal voor het Groothertogdom in gebruik! ) Hiernaast spreekt Maria Teresa nog Duits en Italiaans.

Huwelijk, kinderen en kleinkinderen[bewerken]

Groothertogin Joséphine-Charlotte was tegen de keuze van haar zoon om te trouwen met een burgermeisje. Ze zag hem liever in het huwelijk treden met iemand van adel. Desondanks hield Henri voet bij stuk en het huwelijk vond plaats op 14 februari 1981.

Maria Teresa en Henri kregen 5 kinderen:

Algemeen[bewerken]

Maria Teresa Mestre heeft zich net als veel andere leden van koninklijke families beziggehouden met goede doelen en activiteiten die door haar bekendheid meer in de schijnwerpers kwamen te staan. Een rol die ze in deze hoedanigheid accepteerde was die van UNESCO Goodwill Ambassadeur sinds 1997, die ze invulde door aandacht te vragen voor scholing, vrouwenrechten, microfinanciering en campagne tegen armoede.

Hobby's[bewerken]

Maria Teresa houdt van muziek luisteren en is geïnteresseerd in literatuur. Schilderen is ook een van haar hobby's. Hiernaast doet ze aan schaatsen en watersporten. Elk jaar gaat ze op wintersport.