Marietje Schaake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marietje Schaake
Marietje Schaake - Candidate for the European Parliament for D66.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Maria Renske Schaake
Geboren 28 oktober 1978
Functie Lid Europees Parlement
Partij D66
Titulatuur MA
Politieke functies
2009-heden Lid Europees Parlement
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Maria Renske (Marietje) Schaake (Leiden, 28 oktober 1978) is een Nederlandse politicus. Sinds juli 2009 is zij namens Democraten 66 (D66) en binnen de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) lid van het Europees Parlement.

Loopbaan[bewerken]

Schaake groeide op in Leiden en volgde haar middelbareschoolopleiding aan het Haags Montessori Lyceum. Na haar eindexamen vertrok ze naar de Verenigde Staten om een jaar in een Liberal Arts-programma te studeren aan de Wittenberg University in Ohio. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde zij sociologie en later amerikanistiek met een minor in Nieuwe Media. Ze liep stage bij het Joegoslaviëtribunaal en deed vervolgens het Lantos Fellowship in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar zij zich concentreerde op internationale betrekkingen en mensenrechtenkwesties.

Na haar afstuderen had ze een adviesbureau en adviseerde ze onder andere de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, culturele instellingen en bedrijven. Schaake was hierbij gespecialiseerd in in thema’s als diversiteit, integratie en moslims in het Westen. In 2007 ontving ze de Barney Karbank Memorial Award 2007 voor buitengewoon leiderschap op het gebied van mensenrechten.

Europees Parlement[bewerken]

In het najaar van 2008 stelde Schaake zich namens D66 kandidaat voor het Europees Parlement. Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2009 haalde D66 drie zetels en werd zij gekozen. In 2014 werd zij herkozen.

In het Europees Parlement is Schaake momenteel de ALDE Coördinator van de Commissie voor Internationale Handel (INTA). Ze is woordvoerder voor de ALDE Groep over het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringsverdrag (TTIP). Schaake neemt verder zitting in de commissie voor Buitenlandse Zaken (AFET), waarin ze werkt aan het versterken van de rol van Europa in de wereld. Ook richt zij zich op het nabuurschapsbeleid van de EU, vooral op Turkije, Iran, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In de subcommissie Mensenrechten (DROI) werkt ze aan het versterken van universele mensenrechten. Ook coördineert ze de maandelijkse mensenrechtenresoluties voor ALDE.

Schaake is vicevoorzitter van de parlementaire delegatie voor relaties met de Verenigde Staten, lid van de delegatie voor relaties met Iran en lid van de delegatie voor het Arabisch schiereiland. Ze werkt aan de voltooiing van de digitale interne markt en de hervorming van auteursrechten in Europa. Ze benadrukt het belang van een open internet in discussies over internet-governance en digitale (mensen)rechten. Schaake richtte de Intergroup on the Digital Agenda for Europe op. In deze groep werken Europarlementariërs van verschillende partijen en uit verschillende landen samen aan het versterken van de Digitale Agenda voor Europa.

In 2017 stelde Federica Mogherini Schaake aan als hoofd van de Europese verkiezingsmissie naar Kenia.

Schaake heeft daarnaast verschillende onbetaalde nevenfuncties.

Externe link[bewerken]