Marinus Bee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marinus Bee
Bee in 2016
Geboren 3 juli 1971
Geboorteplaats Moengo
Regio Marowijne
Land Vlag van Suriname Suriname
Functie voorzitter van De Nationale Assemblee
Sinds 14 juli 2020
Partij ABOP
Titulatuur MSc. LL.B
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Suriname

Marinus Bee (Moengo, 3 juli 1971) is een Surinaams sportbestuurder en politicus. Als bestuurder was hij tien jaar lang voorzitter van de Albina Sportbond en is hij voorzitter van de voetbalclub SV Papatam. Hij zit namens de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) voor het district Marowijne in De Nationale Assemblée.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bee werd als oudste van vier kinderen geboren in Moengo en groeide op in Paramaribo. Hij kreeg een strenge opvoeding en is daar uiteindelijk blij mee. Volgens hem had die te maken met de gevaren in Abrabroki, de volksbuurt waar hij opgroeide. Hij rondde een bachelorstudie in de rechten af.[1] Hij doceerde Staatsrecht en Integraal Management aan de IBW universiteit.

In 1999 werd hij lid de politieke partij ABOP, nadat hij daarvoor gevraagd was door Ronnie Brunswijk. Hij kwam tijdens de verkiezingen van het jaar erop meteen op de kandidatenlijst te staan. Het aantal stemmen van ABOP viel tegen en was onvoldoende voor een zetel. De partij trok lering uit de verkiezingen door meer contact te onderhouden met de kiezers in het land, in zijn geval vooral in Marowijne. Na de verkiezingen van 2005 was het de ABOP gelukt om een zetel voor Brunswijk in DNA te behalen. De aandacht aan de mensen in de regio werd hierna uitgebreid naar de districten Brokopondo en Sipaliwini. Tijdens de volgende verkiezingen groeide de partij verder in aantal zetels. In 2010 maakte hij zijn entree in DNA en in 2015 behaalde de partij inmiddels vijf zetels, waaronder voor een afgevaardigde uit Paramaribo. In 2014 werd Bee voorzitter van het congresbestuur.[1] In 2020 werd hij herkozen voor een periode van vijf jaar.[2] In 2020 werd hij gekozen tot voorzitter van De Nationale Assemblée (DNA).

Bee was tien jaar lang voorzitter van de Albina Sportbond.[1] Sinds 2014 was hij voorzitter van de voetbalclub SV Papatam.[3] Een tijd eerder was hij een pupil van Cecil Tirion in het kyokushinkai karate. In mei 2022 kreeg hij als DNA-voorzitter een boek ter herinnering aan vijftig jaar karate in Suriname overhandigd door Tirion.[4] Enkele maanden later kreeg hij de ere-zwarte band uitgereikt door Kenneth Sijp van de Surinaamse Karate Associatie.[5]

Voorganger:
R. Brunswijk
Voorzitter van De Nationale Assemblée
2020 - heden
Opvolger:
-