Naar inhoud springen

Mark (Dintel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Thijs!bot (overleg | bijdragen) op 28 jul 2007 om 16:34. (robot Erbij: fr:Mark (rivière))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Rivier

Commons heeft media­bestanden in de categorie Mark (Dintel).

De rivier de Mark ontspringt bij de Zandvenheide in Merksplas.

Het Turnhoutse Vennengebied tussen Merksplas, Turnhout en Baarle ligt op de waterscheiding tussen Maas (Dommel en Mark) en Schelde (Nete). Via Merksplas, Wortel en Hoogstraten stroomt de Mark naar het noorden. Op zijn weg naar Nederland voegen zich ondermeer de Kleine Mark, de Hollandse Loop en het Merkske toe.

In Nederland stroomt de Mark naar Breda waar de Aa of Weerijs erin uitmond. De Mark vervolgt zijn weg in de singels van deze stad (zie Centrum Breda). Bij het dorp Terheijden maakt de rivier een bocht.

Bij Standdaarbuiten gaat de Mark over in de Dintel, waarna de rivier via het Volkerak uitkomt in het Hollands Diep.

Actueel

Momenteel is men met voorbereidingen bezig om het water van de rivier de Mark nabij de vroegere Haven van Breda weer terug in het stadshart van Breda Centrum te krijgen. Recent is een damwand geplaatst en de oude parkeergarage Haven gesloopt. De veranderingen beginnen zichtbaar te worden in de stad.

De vele werkzaamheden van dit grote project zullen in fasen verlopen van december 2004 tot de zomer van 2008 wanneer het water definitief wordt doorgetrokken. De eerste fase zal in mei 2007 (net voor het terrassen-seizoen) gereed zijn waarbij de Haven (van 1965 tot 2006 'Gedempte haven') tot aan de Tolbrug (bij het huis 'Op de trapkes') gereed zal zijn. In de toekomst varen er weer boten tot in het stadshart en wordt de stad weer als voorheen met de Nieuwe Mark. De intocht van Sinterklaas is in 2005 en 2006 ook anders verlopen.

Er is een informatiecentrum De Nieuwe Mark geopend aan de Markendaalseweg 4 in Breda. Ondernemers, bewoners en bezoekers kunnen er terecht met vragen over het verloop van de werkzaamheden en de overlast.

Moby Dick

Op zondag 20 september 1981 duikt er in de Mark in het Bredase stadsdeel Ginneken een zeehondje op. Deskundigen zeggen dat het uniek is dat een zeehond zo ver landinwaarts zwemt. Het zeehondje is via de Volkeraksluizen naar de sluizen van Dintelsas gezwommen en de Mark stroomopwaarts gevolgd. Ze krijgt de naam Moby Dick. Moby Dick vindt in het Ginneken een stekkie op een bootje dat langs de kant ligt. Vanuit daar gaat zij regelmatig op jacht om in haar dagelijks onderhoud te voorzien. Breda reageert vertederd op haar verschijning. Een zeehond heeft rust nodig, zegt Lenie 't Hart van zeehondencrèche in Pieterburen, en dat kan niet gegeven worden in het hartje van Breda. Dus wordt Moby onder grote belangstelling uiteindelijk gevangen. Zij komt diezelfde dag nog aan in zeehondencrèche Pieterburen en wordt de volgende dag weer teruggezet in de natuur. Dat was meteen ook het laatste moment dat iemand haar gezien heeft. Ter herdenking aan deze gebeurtenis staat aan de Koningin Emmalaan een beeldje van Moby Dick.

Gedicht

Olaf Douwes Dekker, publiceerde in zijn bundel terug naar Breda (2007) het gedicht in het Markdal

Externe informatie

  • Mark en Weerijs (Het Antwerpse gedeelte van het Maasbekken bestaat uit vier deelbekkens:Kleine Aa, Weerijs, Mark en Aa-Leyloop.)